Qatarul și-a exprimat disponibilitatea de a împărtăși experiența sa cu Tatarstanul, privind introducerea sistemului bancar islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatarstanul, republică ce aparține de Federația Rusă, încearcă să contribuie la întărirea relațiilor ruso-qatareze, a declarat șeful republicii Rustam Minnikhanov, citat de agenția rusă de știri TASS.

islam democratie

Qatarul intenționează să împărtășească experiența sa în implementarea sistemului bancar islamic, cu Tatarstanul, a declarat serviciul de presă al șefului Tatarstanului, Rustam Minnikhanov după întâlnirea liderului republicii cu ambasadorul Qatarului în Rusia, șeicul Ahmed bin Nasser bin Jasim Al. 

„Ambasadorul Qatarului<...> a remarcat cățara sa  este gata să-și împărtășească experiența în implementarea sistemului bancar islamic, în Tatarstan”, se arată în comunicatul de presă făcut public cu ocazia întâlnirii.

Potrivit lui Minnikhanov, relațiile dintre cele două țări se dezvoltă progresiv. "Qatarul este un partener important și de încredere al Rusiei în regiunea Orientului Mijlociu. La nivelul său, Tatarstanul încearcă să ajute la consolidarea relațiilor ruso-qatareze", a declarat serviciul de presă al lui Minnikhanov, citându-l pe acesta.

Despre lege

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care permite stabilirea unui regim juridic experimental pentru finanțarea parteneriatului (islamic) în Bașkiria, Tatarstan, Cecenia și Daghestan. Legea stabilește o perioadă de doi ani pentru experiment (de la 1 septembrie 2023 până la 1 septembrie 2025), care poate fi prelungită și de guvern în acord cu Banca Centrală.

Banca islamică își desfășoară activitățile în conformitate cu normele islamice. În acest context este interzisă plata dobânzii (riba) și tranzacțiile purtătoare de dobândă derivate din aceasta, tranzacțiile cu condiții de incertitudine (gharar), precum și finanțarea anumitor sectoare ale economiei: jocuri de noroc, producție de porc, băuturi alcoolice, tutun, arme, muniție. . Nu poate fi finanțat nici comerțul cu toate cele de mai sus. Operațiunile bancare islamice comune sunt rate, leasing, finanțare prin capitaluri proprii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite