Cum vrea Moscova să dea lovitura finală exporturilor ucrainene de cereale. Rolurile jucate de Turcia și Qatar

0
Publicat:

Rusia are un plan de a furniza cereale Africii și de a izola Ucraina de piețele globale, după ce s-a retras dintr-un acord susținut de ONU săptămâna aceasta, potrivit unor surse familiare cu acest demers, citate de Financial Times

Rusia vrea sa izoleze Ucraina de pietele globale de cereale FOTO Twitter
Rusia vrea sa izoleze Ucraina de pietele globale de cereale FOTO Twitter

Președintele Vladimir Putin a propus o inițiativă alternativă prin care Qatarul să plătească Moscova pentru a-și expedia cerealele în Turcia, care ar distribui recolta „țărilor nevoiașe”, potrivit sursei citate. Nici Qatarul, nici Turcia nu au fost de acord cu ideea, pe care Moscova nu a adus-o în discuție la niveluri oficiale.

Kievul și susținătorii săi occidentali sunt suspicioși cu privire la oferta Rusiei, care ar asigura efectiv blocarea navală de către Moscova a porturilor Ucrainei de la Marea Neagră, care sunt un element economic vital pentru țară.

Rusia a lansat pentru prima dată ideea de a furniza cereale Africii anul trecut, au spus persoanele familiarizate cu chestiunea, după ce s-a retras pentru scurt timp dintr-un acord  intermediat de Națiunile Unite și Turcia, care a permis exportul a 33 de milioane de tone de cereale ucrainene. Moscova s-a alăturat acordului câteva zile mai târziu.

Conform ofertei și conform unui proiect de memorandum văzut de Financial Times, Rusia urma să trimită până la 1 milion de tone de cereale în Turcia „pe bază preferențială”. Qatarul va plăti integral factura, iar cerealele vor fi livrate Turciei pentru a fi expediate în Africa.

După ce Putin s-a retras săptămâna aceasta din nou din acordul cu cereale, persoanele implicate în aceste discuții au spus că se așteaptă ca Rusia să-și dezvolte propunerea la summitul cu liderii africani de la Sankt Petersburg săptămâna viitoare și când Putin va vizita Turcia în august.

„Este un mare truc”, a spus una dintre persoanele implicate în discuțiile despre cereale. O persoană familiarizată cu chestiunea a spus că Moscova nu a comunicat oficial cu Doha despre inițiativă, dar a adăugat că este puțin probabil ca Qatarul să fie de acord.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze. Turcia, Ucraina și Qatar nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Putin a spus că Rusia s-a retras din acordul cu cereale din cauza reticenței Uniunii Europene de a renunța la sancțiunile privind plățile, transportul și asigurările pentru exporturile agricole ale Moscovei. El a susținut că va fi dispus să se alăture din nou înțelegerii odată ce aceste condiții vor fi îndeplinite.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în această săptămână că Rusia rămâne „pentru” acordul la Marea Neagră și a cerut Occidentului să îi facă concesii lui Putin în această problemă.

Doi diplomați occidentali au spus că susținătorii Ucrainei cred că propunerea Rusiei este de fapt o modalitate de a exercita presiuni suplimentare asupra Kievului în timp ce exportă cereale din părți ale țării ocupate în prezent de armata sa.

Putin s-a plâns săptămâna aceasta că țările occidentale împiedică Moscova să trimită îngrășământ gratuit în Africa. În ceea ce privește cerealele, el a afirmat: „Țara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene pe o bază comercială și fără justificare”, adăugând că „continuarea tranzacției cu cereale în forma sa actuală și-a pierdut orice semnificație”.

Cu toate acestea, ieșirea din Acordul Mării Negre a înfuriat unele guverne din Africa, în special pe cele care se confruntă cu presiuni acasă din cauza creșterii prețurilor la alimente după invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite