PSD aruncă pisica în curtea BNR, deşi leul s-a depreciat după măsurile Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD a aruncat joi vina pe Banca Naţională a României pentru deprecierea leului, spunând că este singura instituţie „abilitată să administreze «controlat» cursul”, deşi prăbuşirea monedei naţionale a avut loc ca reacţie la măsurile luate de Guvernul social-democrat.

„Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze «controlat» cursul Leu-Euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs”, arată Partidul Social Democrat, într-o postare pe Facebook.

Reacţia vine după ce BNR a transmis că leul s-a depreciat din cauza pierderii credibilităţii României în faţa investitorilor, ca urmare a măsurilor luate de Guvern prin ordonanţa 114/2018.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a spus că există o problemă legată de „setarea aşteptărilor investitorilor”, în condiţiile în care se vorbeşte „în piaţă şi în stat şi la televizor şi în economie” despre un reper de dobândă, „celebra dobândă de 2%”, care e alta decât dobânda pieţei.

Moneda naţională a înregistrat miercuri a şaptea zi consecutivă de depreciere, la minime istorice, cursul afişat de Banca Naţională a României pentru moneda europeană fiind de 4,7569 lei/euro, o creştere cu 4,27 bani (+0,91%) faţă de cotaţia de marţi, de 4,7142 lei/euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite