Propunere: Plata ratelor bancare să fie suspendată. Cu ce măsuri vine PSD pentru susţinerea economiei în epidemie de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD propune o serie de măsuri economice FOTO Eduard Enea
PSD propune o serie de măsuri economice FOTO Eduard Enea

Partidul Social Democrat propune un set de măsuri sociale şi economice pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus.

„În faţa epidemiei de coronavirus, România nu îşi mai permite răfuieli politice sau calcule electorale. Preocuparea cea mai importantă a decidenţilor politici trebuie să fie sănătatea şi siguranţa cetăţenilor”, scrie PSD pe pagina de Facebook a partidului.

Propunerile PSD:

1. Realocarea din bugetul de stat a unei prime tranşe de 10 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, în vederea achiziţionării de medicamente, materiale sanitare şi echipamente medicale.

2. Ministerul Sănătăţii trebuie să asigure gratuit medicamente, materiale sanitare şi echipamente medicale pentru prevenirea coronavirus, prin intermediul medicilor de familie.

3. Guvernul va finanţa o schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice naţionale CFR şi TAROM. (modificarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare).

4. Scutirea de la plata contributiilor (CAS şi CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajatii companiilor care activează în domeniile turismului, transportului şi divertismentului. Acestea vor fi suportate de către stat.

5. Pentru persoanele aflate în izolare/carantină se va asigura plata facturilor pentru utilităţi şi suspendarea pentru 3 luni a plăţii ratelor bancare. De asemenea, se vor suplimenta bugetele primăriilor prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura un coş minim de alimente celor aflaţi în izolare la domiciliu.

6. În situaţia în care epidemia de coronavirus ajunge în etapa a treia (peste 2.000 de cazuri confirmate) se va suspenda, pentru 3 luni, plata ratelor bancare pentru populaţie.

7. Angajaţii IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de impactul negativ al crizei coronavirus vor fi scutiţi de plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit.

8. Guvernul va elabora un plan privind stocurile de hrană pentru populaţie, prin protocoale cu furnizorii, distribuitorii şi retailerii de alimente.

9. Românii din ţară, precum şi cei din Diaspora care s-au întors acasă şi care nu beneficiază de o asigurare de sănătate în ţară vor avea parte de tratament gratuit în cazul infectării cu coronavirus.

Propunerea PSD survine întâlnirii Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României, generat de afectele epidemiei COVID-19 (GLI-ECOROM)

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite