Propunere: Centralele termice de apartament să fie interzise

0
0
Centrala apartament pe gaze FOTO 123 RF
Centrala apartament pe gaze FOTO 123 RF

Instalarea de centrale termice de apartament pe bază de gaze ar trebui să fie interzisă, propune un cunoscut cercetător. Acesta dă drept ultimatum anul 2030.

Brian vad Mathiesen este un cercetător universitar, specializat în sisteme inteligente de energie, la Universitatea Aalborg, Danemarca. El este coordonatorul principal al Heat Roadmap Europe, un proiect finanţat de UE care a dezvoltat o strategie de încălzire şi răcire cu emisii reduse de carbon pentru Europa.

Într-un interviu pentru Euractiv, citat de Economica.net, cercetătorul afirmă că emisiile de carbon generate de încălzirea rezidenţială pot fi reduse drastic dacă Europa va impune interzicerea  instalării de noi instalaţii de ardere a gazelor şi petrolului până cel târziu în 2030.

În interviu, el spune că, dacă UE vrea să atingă ţinta de neutralitate climatică în 2050 este necesar ca până în 2030, cel mai târziu, instalarea de noi centrale termice pe gaze (inclusiv centralele de apartament, din ce se înţelege) ar trebui interzisă.

„Când va fi instalată ultima centrală pe gaze într-o locuinţă, în fiecare stat membru? În multe ţări din UE, acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puţin pentru clădirile noi. Aşadar, când ar trebui să cumpărăm ultima centrală pe gaze? Anul 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Şi cred că multe ţări sunt pregătite politic şi tehnologic să o facă. Dacă încă instalăm cazane pe gaz natural până în 2030, atunci ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat serioşi cu privire la tranziţia la energia cu emisii reduse de carbon. Trebuie să vă amintesc că centralele pe gaz au o viaţă de 12-15 ani, astfel încât orice interdicţie ar trebui stabilită în următorii câţiva ani pentru a face diferenţa - şi pentru a pregăti cetăţenii pentru o nouă paradigmă”, spune cercetătorul danez.

Potrivit lui, Comisia Europeană ar trebui să solicite statelor membre să decidă şi să aibă o dezbatere la nivel naţional, astfel încât fiecare ţară să poată veni cu propriul ei termen.

El spune că soluţia ar fi extinderea sistemelor de încălzire centralizată, alături de folosirea noilor tehnologii pentru încălzire, şi anume pompele de căldură, care au devenit accesebile pentru mare parte populaţie, combinate cu folosirea panourilor fotovoltaice. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite