Proiecte de case în stil conac. Boieria, din nou la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele în stil conac devin din ce în ce mai populare FOTO dkrealestateblog.com
Casele în stil conac devin din ce în ce mai populare FOTO dkrealestateblog.com

Conacul era reşedinţa din provincie a nobililor feudali, a boierilor sau a moşierilor, mari proprietari de pământ. Stilul în care era construit un conac a ajuns, însă, într-un arc peste timp, să fie din ce în ce mai apreciat şi în zilele noastre. „Adevărul“ vă prezintă mai multe proiecte de case în stil conac.

Spre deosebire de castel, conacul se afla în mijlocul marii proprietăţi agricole, având mai mult un rol de supraveghere a muncii ţăranilor sau iobagilor. De aici, nobilul sau boierul putea administra mai bine activitatea de pe moşia sa, pe când un castel are atât o funcţie reprezentativă, cât şi o poziţia strategică, mai uşor de apărat. Astfel, conacele aveau o construcţie mai puţin robustă şi o intrare cu poartă largă. De asemenea, în jurul său se găseau bucătăriile şi celelalte dependinţe ale reşedinţei.

Conacele boiereşti din sudul ţării, în special în zona Olteniei şi a Munteniei, se caracterizează printr-un pridvor mare la intrare, susţinut de stâlpi înalţi, cilindrici, la care se ajunge urcând o serie de trepte.

Construcţia este realizată, de obicei, din cărămidă sau piatră, iar la subsol se găseşte, neapărat pivniţa. 

Conacul trebuie să aibă o sală cu arcade în stil brâncovenesc, în vreme ce în Ardeal acestea sunt mai pătrăţoase, de influenţă barocă.

Poate avea demisol, dar şi etaj. Interiorul poate fi din lemn sculptat. Zidurile conacelor erau groase chiar şi de 70-80 de centimetri.

Proiecte de case în stil conac. Oferte la vânzare

Pe internet există mai multe conace de vânzare. Un proprietar vinde pe Olx, un conac şi o cramă viniviticolă din Merei, judeţul Buzău, cu 149.000 de euro, în vreme ce un vânzător din Brăila cere 225.000 de euro pentru un conac situat în oraş. 

De asemenea, o casă boierească de tip conac este vândută în Târgovişte, din judeţul Dâmboviţa cu suma de 650.000 deuro.  În Breaza, judeţul Prahova, o casă modernă realizată în stil conac se vinde cu 140.000 de euro. 

Alte conace sau construcţii în stil conac sunt folosite în alte scopuri, precum hotelul La Conac, din Horezu (judeţul Vâlcea), sau Conacul Drahneilor, din localitatea Ruşcova, judeţul Maramureş. 

Conacul Drahneilor - aerials (demo) from Ghid Video Turistic on Vimeo.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite