Un conac vechi de patru secole încă este locuit la Satu Mare. Aici au poposit Nicolae Bălcescu, Lajos Kossuth, dar şi fratele dictatorului Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna Pir, judeţul Satu Mare, se află cel mai vechi conac din România locuit neîntrerupt de mai bine de patru secole. În acest conac s-au întâlnit în mai multe rânduri Nicolae Bălcescu şi Kossuth Lajos, dar şi activişti ai regimului comunist. Localnicii spun că la Pir ar fi poposit şi Ilie Ceauşescu, fratele lui Nicolae Ceauşescu, dar şi ministrul Angelo Miculescu, socrul fostului prim-ministru al României, Adrian Năstase.

Printre poveştile străvechi ale Sătmarului se detaşează şi cea legată de vechiul conac din Pir al familiei Eordogh, locuit neîntrerupt de peste patru secole. Pirul este o comună mică aşezată în sudul judeţului Satu Mare, dar care, pe vremuri, a fost o aşezare importantă din punct de vedere strategic.

Localitatea Pir este atestată documentar încă din 1205. Dintre familiile de nobili care au deţinut domeniile cele mai importante în sat se remarcă familiile Lorantffy, Daraczi şi Ibrányi. Aceştia din urmă, prin Mihaly Ibrany, probabil fiul marelui vizir Ibrahim de la Oradea, au construit în 1594 conacul care există şi astăzi. În Evul Mediu, după ce Ungaria a devenit paşalâc turcesc, şi o serie de teritorii de la marginea Transilvaniei au devenit raiale otomane, iar printre acestea s-a numărat şi Oradea.

Într-una dintre legende se povesteşte că tânărul vizir s-ar fi îndrăgostit de o fată din părţile locului şi de dragul ei şi-a părăsit părintele, pe marele vizir, şi a venit la Pir, unde a construit conacul. Ulterior a îmbrăţişat creştinismul părăsind religia musulmană şi şi-a luat numele de Ibranyi. Membrii familiei lui îşi dorm somnul de veci într-o criptă din secolul al XVII-lea, aflată sub biserica reformată din localitate.

image

Castelul a trecut apoi în proprietatea lui Miklos Tarczali, vicecomitele Sălajului. În 1918, Geza Laszlofi Eordogh şi soţia sa au cumpărat curia, adică curtea întărită, de la moştenitorii familiei Tarczali. După venirea la putere a comuniştilor, aici au fost găzduiţi o scurtă vreme nişte tractorişti, iar în anul 1960 a fost cedată din nou proprietarilor. În prezent,Mihai şi Haynalka Temfli sunt cei care locuiesc în acest conac. Hajnalka este fiica Magdalenei Eordogh (decedată anul trecut), ultima descendentă a familiei.

Casă conspirativă pentru revoluţionarii de la 1848 şi loc de odihnă pentru mai marii activişti ai regimului comunist

Bătrânii povestesc că în acest conac s-ar fi întâlnit Nicolae Bălcescu cu Kossuth Lajos, conducătorii revoluţiei de la 1848, în efortul lor comun de a stabili o apropiere între revoluţionarii români şi cei maghiari. În cartea sa “Conace, oameni, destine”, gazetarul Iosif Ţiproc scria: “Se pare că Bălcesu ar fi admirat îngândurat de pe terasa conacului frumoasele împrejurimi de atunci, când dealurile erau cultivate cu viţă de vie. Kossuth Lajos în schimb ar fi fost mai dezinvolt şi, coborând în pivniţă, ar fi gustat din plin vinurile aflate în acest locaş”.

Tot în această carte este redat faptul că prin comuna Pir au mai trecut şi fratele lui Nicolae Ceauşescu, Ilie Ceauşescu şi liderul comunist Angelo Miculescu. Acesta din urmă, a fost ministru al Agriculturii în perioada 1969-1981, dar a îndeplinit şi funcţia de viceprim-ministru între 1975-1981. Apoi până în martie 1990 a fost ambasadorul României în Republica Populară Chineză. Fiica sa, Dana, este soţia fostului prim-ministru, Adrian Năstase.

image

“Conacul era celebru în vremea regimului comunist pentru vinurile sale şi atunci nu este de mirare că pe aici au popsit şi poeţii, dintre care celebrul Nichita Stănescu”, spune Felician Pop în cartea “Istoria secretă a Sătmarului”.

Şi după 400 de ani este funcţional 

Zidurile groase, uşi de fier cu cinci închizătoare, beciuri adânci şi lungi ca nişte hrube, precum şi un şemineu de aceeaşi vâstă cu casa stau mărturie de sute de ani despre trăinicia unei construcţii admirabile. Proprietarii de acum i-au adus doar mici îmbunătăţiri. “Am construit o mică bucătărie şi o cameră de baie, în rest construcţia e ca şi acum 400 de ani. Pivniţa de sub casă este la fel de bine garnisită ca şi în perioada ei de aur, vinurile de aici fiind bine cunoscute în toată regiunea", spune Mihai Temfli, fostul primar din Pir şi actualul proprietar al conacului.

Mai trebuie ştiut că acest splendid conac a fost legat printr-un tunel de biserica reformată în care sunt înmormântaţi urmaşii familiei Ibrany.

Vă mai recomandăm:

Conacul lui Take Anastasiu de la Griviţa, monument istoric în ruină schimonosit cu termopane

Conacul bântuit al boierului Constantin Pociovălişteanu din Albeni

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite