Proiect:  Contribuţii de sănătate pe veniturile din chirii, dar cel mult 611 lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi a negat existenţa unor taxe noi în acordul cu FMI, realitatea îl contrazice pe premierul Victor Ponta
Deşi a negat existenţa unor taxe noi în acordul cu FMI, realitatea îl contrazice pe premierul Victor Ponta

Persoanele care obţin venituri din chirii vor plăti contribuţii de asigurări de sănătate, în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună în acest an, reiese dintr-un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor.

Proiectul stabileşte că baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări de sănătate aferente acestor venituri se stabileşte la fel ca în cazul contribuţiilor pentru pensie (CAS), limitată la cinci salarii brute, transmite Mediafax.

Pentru acest an, salariul mediu brut utiliazat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentând contribuţiile de sănătate rezultă o sumă maximă de 611 lei pe lună la nivelul a cinci salarii.

Asumat cu FMI, dar negat

În proiectul de act normativ se spune că neadoptarea măsurii de cuprindere în baza de calcul a contribuţiei de sănătate a veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor ar conduce la reducerea finanţării sistemului public de sănătate şi la nerespectarea angajamentelor asumate cu organismele internaţionale.

Atât Ministerul Finanţelor, cât şi premierul Victor Ponta, au negat vehement existenţa unor noi taxe în înţelegerile cu FMI, cu excepţia accizelor la produsele de lux, impuse pentru a compensa scăderea TVA la pâine de la 24% la 9%.

„Frână” în criză

Anterior, preşedintele Traian Băsescu a criticat intenţia Guvernului de a creşte unele taxe sau de a impune noi taxe, cum ar fi în cazul chiriilor, în timp ce fondurile europene nu sunt utilizate, şeful statului arătând că majorarea taxelor în perioadă de criză înseamnă să tragi o frână.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite