Prognoze mai sumbre de la BCE: Zona euro va scădea cu 8,7% în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona euro ar putea avea o scădere economică de 8,7% în 2020, din cauza restricţiilor antiepidemice, iar în 2021 creşterea economică ar putea fi de 5,2%, conform estimărilor Băncii Centrale Europene.

Spre comparaţie, în prognoza anterioară, instituţia anticipa o creştere economică de 0,8% pentru 2020.

Acum, Banca Centrală Europeană se aşteaptă la o scădere de 8,7% a valorii Produsului Intern Brut al zonei euro în 2020, a declarat joi Christine Lagarde, directorul BCE.

În 2021, creşterea PIB-ului zonei euro ar putea fi de 5,2%, iar în 2022, de 3,3%. Aceste proiecţii sunt marcate de o „incertitudine excepţională”, a afirmat Christine Lagarde.

Atât contracţia, cât şi relansarea depind de „durata şi de eficacitatea” măsurilor restrictive şi a politicilor de stimulare a economiei şi creării de locuri de muncă, precum şi de „impactul durabil” al pandemiei, a explicat Christine Lagarde, conform cotidianului Le Figaro.

Aceste proiecţii macroeconomice reprezintă „scenariul de bază” al BCE, a subliniat Christine Lagarde.

Banca Centrală Europeană se aşteaptă la scăderea inflaţiei în zona euro în anul acesta şi în următorii ani.

Anul acesta, rata inflaţiei ar putea fi de 0,3%, în 2021 de 0,8%, iar în 2022 de 1,3%. Banca Centrală Europeană vrea o inflaţie „apropiată, dar mai scăzută de nivelul de 2,0%” în zona euro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite