Producătorii agricoli avertizează că legumele se vor scumpi cu 50% şi că 2.000 angajaţi vor intra în şomaj,după scumpirea gigacaloriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea preţului gigacaloriei, în Bucureşti, cu 40% la 1 ianuarie va determina o scumpire a roşiilor şi altor legume produse în România cu 50%, precum şi oprirea activităţii unor sere, un exemplu fiind Leoser, care trimite în şomaj 2.000 de salariaţi, potrivit federaţiei de producători Pro Agro.

„Majorarea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ. Fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să îşi restrângă activitatea şi se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producţie. Cel mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, LEOSER SA, membră a federaţiei PRO AGRO şi a organizaţiei de producători HORTIFRUCT, singura organizaţie de producători agricoli din România recunoscută de UE“, arată federaţia, într-un comunicat.

Pro Agro a solicitat la finele anului trecut ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de sprijinul acordat în alte state din UE, unde se aplică un preţ diferenţiat al gigacaloriei pentru fermieri, dar dialogul cu primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a rămas fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare la 1 ianuarie, conform sursei citate.

În aceste condiţii, unele sere îşi vor sista activitatea şi vor trimit salariaţii în şomaj. „Din primele noastre calcule, apreciem că roşiile şi celelalte legume româneşti se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piaţă din România, pentru care preţurile din Bucureşti sunt de referinţă“, a declarat preşedintele Pro Agro, Alex Jurconi.

Leoser, care furnizează peste 30.000 de tone de legume pe piaţa internă şi externă şi îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă de 90 de hectare, va opri producţia.

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat în decembrie că va căuta soluţii care să-i ajute pe producătorii agricoli cu sere ce deservesc Bucureştiul, astfel încât aceştia să nu intre în colaps după scumpirea gigacaloriei pentru agenţii economici din Capitală.

El a afirmat atunci că a fost sunat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care l-a întrebat, legat de scumpire: „Domnu' Oprescu, ce faceţi, dom'ne?“.

Oprescu a susţinut că a înţeles problemele proprietarilor de sere şi că va căuta o soluţie la începutul anului 2014. În acest sens, a explicat primarul general, ar fi nevoie atât de o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cât şi de una "la nivel central". Oprescu a mai spus că a căzut de acord, în această privinţă, cu ministrul Agriculturii.


Mai puteţi citi: 

Crescătorii de vaci spun că vor fi nevoiţi să scumpească laptele din pieţe. Motivul: o nouă normă europeană. Producătorii care vând lapte în pieţe au de ales între a dispărea sau a scumpi marfa cu peste 20% din luna februarie. Normele europene care îi obligă să facă buletine lunare de analiză a laptelui şi care costă 180 de lei au intrat în vigoare, potrivit patronatului crescătorilor de bovine.

INFOGRAFIE Mâncarea s-a ieftinit pentru prima dată după Revoluţie. De la scumpiri de peste 200% în anii 1990-1993, produsele alimentare au ajuns la ieftinirea cu aproape 2% în 2013, pe fondul unui record absolut al producţiei agricole.

Noua metodă de calcul al accizelor a scumpit ţigările la început de an. Noua metodă de calcul al accizelor, aplicată de la 1 ianuarie 2014, a determinat, pe lângă scumpirea carburanţilor încă din prima zi a anului, şi creşterea preţului la ţigări. De altfel, sunt aşteptate scumpiri pentru toate produsele accizabile.

Gazele s-ar putea scumpi în acest an cu 10% pentru populaţie şi cu 18% pentru industrie. Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale prevede o majorare de 10% a preţului pentru consumatorii casnici pe parcursul acestui an şi o creştere de 18% pentru industrie, însă scumpirile efective vor ţine cont de realităţile pieţei de la începutul fiecărui trimestru din 2014.

Vedetele scumpirilor în 2013. Ce creşteri de preţuri ne aşteaptă în 2014. Preţurile produselor alimentare, ale mărfurilor nealimentare şi tarifele pentru diverse servicii au crescut în 2013 cu puţin peste 1%, o majorare relativ scăzută comparativ cu evoluţia din ultimii ani. Alimentele chiar s-au ieftinit cu aproape 2,5%, în timp ce produsele nealimentare şi serviciile s-au scumpit cu peste 3%. Totuşi, pe fiecare categorie în parte au existat vedete ale scumpirilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite