Primul sector de drum construit de chinezi în România: A fost semnat contractul pentru Lotul 3 al A0 Nord

0
Publicat:

China Civil Engineering Construction Corporation a câștigat și a semnat, în cursul acestei săptămâni, contractul pentru proiectarea și execuția Lotului 3 al Autostrăzii de Centură Bucureşti Nord.

CNAIR a semnat contractul pentru Lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord, Foto: Arhivă Adevărul
CNAIR a semnat contractul pentru Lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord, Foto: Arhivă Adevărul

,,În sfârşit, contract senat pe lotul 3 Nord al Autostrăzii A0. În urma expirării termenului de depunere a contestațiilor și a soluționării acestora, astăzi s-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția Lotului 3 al Autostrăzii de Centură Bucureşti A0 Nord.”, a transmis secretarul se stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioşteanu, joi, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, constructorul acestui lot este compania China Civil Engeneering Construction Corporation (CCECC) cu prețul de 397,99 milioane lei, fără TVA, Lotul 3 al A0 Nord fiind totodată și primul sector de drum construit de chinezi.

Finanţarea este asigurată prin Programul Transport, a precizat sursa citată.

Lucrările prevăzute pentru acest lot de 8,6 km sunt: Nod rutier la intersecția cu DN2 București-Urziceni (km 40+230); 7 structuri; Parcare de scurtă durată.

Traseul Lotului 3 este cuprins pe teritoriul județului Ilfov între DN2 în dreptul localității Afumați și DN3 în zona Cernica și are o lungime de 8,6 km.

Termenul de finalizare a acestui lot este de 30 luni, din care 12 luni proiectare și 18 luni execuția lucrărilor.

Contract semnat după aproape patru ani de la lansarea licitațiilor

,,Este un exemplu de ,,Aşa nu” în ceea ce înseamnă licitațiile pentru infrastructura de transport a României, pentru că această licitație a fost începută în 2019, iar deciziile comisiei au fost întoarse de mai multe ori de către CNCS și instanțele de judecată. Practic, licitația a durat mai mult decât durează proiectarea și execuția lucrărilor. Sper ca exemplul bun pe care îl avem pe cele 12 loturi licitate și contracte pe Autostrada Moldovei A7 să devină regula de bază în cadrul direcției de achiziții a CNAIR, iar o licitație ca cea pe care am inchis-o astăzi să nu se mai repete.”, a mai precizat, joi, secretarul de stat.

CNAIR, obligată să semneze contractul cu o firmă din China

În ianuarie 2023, Asociația Pro Infrastructură anunţa că CNAIR este obligată să semneze contractul pe lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord cu China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC).

,,Chinezii câștigă lupta epocală de pe Autostrada A0. După cea mai recentă decizie a CNSC de respingere a contestației celor de la Ictas, CNAIR este obligată de lege să semneze contractul pe lotul 3 al Autostrăzii A0 Nord cu China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC). Epopeea se încheie după trei ani și jumătate de la startul licitației dat în 06.06.2019, cu oferte depuse în 18.02.2020, după două reevaluări, trei runde de contestații și trei câștigători: inițial Nurol (Turcia), al doilea Ictas (Turcia) și CCECC în cele din urmă”, au scris reprezentanţii API pe pagina de Facebook.

,,Oficialii CNAIR s-au străduit din răsputeri să nu acorde contractul celor de la CCECC, prelungind artificial deznodământul, judecătorii dând dreptate chinezilor la fiecare acțiune în instanță. Ca să vă răspundem anticipat: ordonanța care practic interzice participarea companiilor din China la licitațiile din țara noastră nu se aplică în acest caz deoarece procedura de achiziție publică a fost lansată înainte de adoptarea actului normativ”, a continuat Asociația.

Centura Bucureşti

Bucureştiul va avea o nouă centură modernă - un inel de autostradă A0 de circa 101 kilometri diferit de actuala Şosea de Centură care ocoleşte Capitala. Pe partea de nord sunt circa 49,6 km împărţiţi pe patru loturi.

A0 Nord - Lot 1 (DJ601 - Corbeanca/DN1)

Lungime: 17,5 km, două noduri rutiere - DN1A şi DN7

Finalizare posibilă: 2025-2026

A0 Nord - Lot 2 (DN1/Corbeanca - DN2/Afumaţi)

Lungime: 19 km, două noduri rutiere - cu A3 şi DN1

Finalizare posibilă: Q2-Q3 2024

A0 Nord - Lot 3 (DN2/Afumaţi - DN3/Cernica)

Lungime: 8,6 km, un nod rutier cu DN2

Finalizare posibilă: 2025

A0 Nord - Lotul 4 (DN3-A2)

Lungime: 4,5 km, 0 noduri rutiere, pod mare peste râul Colentina

Finalizare posibilă: 2024

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite