Prima şedinţă de Guvern, după moţiune. Dăncilă face bilanţul guvernării PSD: Una dintre cele mai eficiente guvernări din ultimii 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul demis Viorica Dăncilă a condus, vineri, prima şedinţă de Guvern după ce Executivul a fost demis prin moţiune, făcând bilanţul ultimilor trei ani de guvernare PSD.

Principalele declaraţii ale Vioricăi Dăncilă:

- Am avut o guvernare cu rezultate bune pentru români.

- Faceţi parte dintr-un Guvern care a generat o creştere economică solidă.

- Avem curajul să ne uităm în ochii românilor pentru că nu am luat nicio măsură împotriva lor. Indiferent de minciunile şi propaganda partidelor de dreapta, am avut una dintre cele mai eficiente guvernări din ultimii 30 de ani.

- Am crescut salariile şi pensiile şi am asigurat sumele necesare în buget pentru acordarea tuturor drepturilor sociale.

Am crescut punctul de pensie, am instituit scutiri de taxe pentru pensionari şi am instituit principiul echităţii.

- Cer PNL şi domnului preşedinte Iohannis să îşi asume public că pensiile şi salariile vor fi plătite la timp şi majorările vor fi acordate conform legislaţiei în vigoare.

- România merită venituri decente şi corecte.

- Am crescut salariul minim pe economie, măsură pe care alte guverne nu au dorit să şi-o asume. Efectele aceste măsuri sunt simţite de toţi românii indiferent că lucrează în domeniul public sau privat.

- Faţă de anul 2016 oamenii câştigă în medie cu 41% mai mult.

- Am luat decizii corecte pentru angajaţii din sănătate. Medicii din România sunt plătiţi acum la niveluri comparabile cu cei din Europa. Am reuşit să păstrăm medicii în ţară. În acelaşi timp am început un proces de creştere a veniturilor profesorilor. Îmi doresc ca următorul guvern să acorde în continuare salarii decente medicilor şi profesorilor.

- Pentru binele românilor sper să nu distrugă ceea ce noi am construit până acum.

- România a cunoscut cea mai mare creştere a puterii de cumpărare. Faţă de anul 2016, puterea de cumpărare a românilor a crescut cu aproximativ 40%.

- Am crescut numărul românilor aflaţi în clasa de mijloc, ceea ce reprezintă onorarea uneia dintre cele mai importante promisiuni făcute în 2016.

- În guvernarea PSD, România a înregistrat cea mai mică rată a şomajului din ultimii 20 de ani.

- Ne-am concentrat în egală măsură pe stimularea creşterii economice, iar rezultatul este confirmat de poziţia fruntaşă pe care România o ocupă din acest punct de vedere în Europa.  Dacă ne referim la evoluţia produsului intern brut, în cei aproape trei ani de guvernare, PIB  a avut o creştere mai mare decât creşterea înregistrată între 2009 şi 2016.

- Am eficientizat colectarea veniturilor la bugetul de stat.

- Am alocat resursele necesare pentru a creşte pensiile şi salariile, în condiţiile în care am micşorat taxe, am scăzut TVA şi am redus impozitul pe venit de la 16% la 10%, România având în prezent a doua cea mai mică povară fiscală din UE, ceea ce a stimulat investiţiile străine directe.

- Încasările la bugetul de stat şi o serie de măsuri fiscale pe care le-am luat ne-au ajutat să stimulăm investiţiile. Investiţiile de la bugetul de stat au crescut cu aproximativ 70% faţă de momentul preluării guvernării, iar în bugetul pe 2019 am alocat la acest capitol 49,9 miliarde lei, faţă de 29,5 miliarde lei în anul 2016. Cea mai mare creştere a investiţiilor publice a fost în echipamente medicale. În sectorul sănătate am crescut investiţiile publice de peste 6,5 ori.

- Am urmărit dezvoltarea armonioasă a fiecări regiuni şi am alocat fonduri pentru investiţii pentru toate localităţile.  Nu există localitate din România care să nu fi beneficiat de investiţii prin PNDL I şi II. Îmi doresc ca aceste investiţii să nu se oprească.

- Vom lupta în continuare ca nimeni să nu fie lăsat în urmă în procesul de dezvoltare al României.

- Am revitalizat turismul prin reducerea TVA la 5% şi prin oferirea de vouchere de vacanţă pentru milioane de români.

- Am eliminat 102 taxe nefiscale, de care au beneficiat firme şi PFA.

- Am susţinut capitalul românesc cu impozitul de 1% din cifra de afaceri, una dintre cele mai bune măsuri pe care le-am luat pentru mediul de afaceri. Peste 90% din IMM-urile care au beneficiat de această măsuri au fost firme româneşti.

- Acest Guvern a înţeles rolul agriculturii şi dezvoltării satului românesc. Am şpus agriculturi între priorităţile noastre. Am acordat la timp subvenţiile, am extins suprafeţele irigate, am dezvoltat sistemul antigrindină şi am acordat sprijin pentru fermieri şi dezvoltarea produselor locale. Agricultorii români au beneficiat de fonduri de peste 10 miliarde euro. Avem o sumă de peste 1,4 miliarde euro ce urmează a fi plătită fermierilor sub formă de avans până la finalul lunii noiembrie.

- Vom asigura buna funcţionare a ţării până la instalarea noului guvern. 

ŞTIREA INIŢIALĂ

Guvernul Dăncilă se întruneşte vineri în prima şedinţă după ce a fost demis prin moţiune. Premierul demis a anunţat că vrea ca Guvernul să aprobe mai multe hotărâri ale Executivului prin care să fie aprobată rectificarea bugetară şi să fie achitate facturile din PNDL 1 şi PNDL 2, scrie Mediafax.

„Nu putem să blocăm administraţia locală. Eu aş vrea să dăm hotărâre de Guvern să achităm şi toate facturile din PNDL 1, PNDL 2. Eu m-aş bucura ca mâine să dau hotărârea de Guvern pentru rectificarea bugetară. Să dau hotărârea de Guvern pentru achitarea facturilor pe PNDL 1 şi PNDL 2, pentru că mi-e frică de faptul că următorul Guvern va întrerupe acest program”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seara, la România Tv.

Aceasta a mai vorbit despre aprobarea unor hotărâri de Guvern pentru ca românii din Drobeta-Turnu Severin sau Focşani „să nu rămână fără căldură” şi pentru deblocarea situaţiei la spitalul din Săcele.

„Să dau hotărâre de Guvern pentru ca la Severin, Focşani, unde mai avem, oamenii să nu rămână fără căldură. Să dau hotărâre de Guvern pentru spitalul de la Săcele unde există o situaţie de blocaj şi oamenii au nevoie de spital în acea zonă. Deci sunt câteva hotărâri de Guvern pe care le aveam deja programate şi pe care vreau mâine să le adopt. Sper că voi putea face toate aceste lucruri mâine”, a explicat premierul.

Liderul PSD a mai spus că proiecţia bugetară va fi afişată, săptămâna viitoare, pe site-ul Ministerului de Finanţe.

„Noi aveam bani şi pentru creşterea pensiilor, aveam bani pentru tot. O să afişăm pe site-ul Ministerului Finanţelor, săptămâna viitoare, proiecţia bugetară”, a conchis Dăncilă.

Şedinţa Executivului are loc vineri, de la ora 11.00. Este prima reuniune a Executivului, după ce a fost retrasă încrederea în Cabinetul Dăncilă, prin adoptarea moţiunii de cenzură, în plenul reunit de joi al Parlamentului. Până la ora publicării acestei ştiri, ordinea de zi a şedinţei de Guvern nu fusese transmisă presei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite