Preţurile petrolului au crescut miercuri cu peste 5 dolari pe baril, în urma planurilor anunţate de UE de a elimina treptat importurile de ţiţei din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Preţurile petrolului au crescut miercuri cu peste 5 dolari pe baril, în urma planurilor anunţate de Uniunea Europeană de a elimina treptat importurile de ţiţei din Rusia, care au provocat îngrijorări cu privire la reducerea ofertei, transmite Reuters.

Valorile de referinţă ale ţiţeiului au crescut constant în ultimele două luni, după invadarea Ucrainei de către Moscova.

Până acum, Uniunea Europeană a fost reticentă în a opri complet importurile de petrol şi gaze ruseşti, iar planurile sale încă nu sugerează o interdicţie completă pentru toţi membrii UE.

Europa importă zilnic aproximativ 3,5 milioane de barili de petrol şi produse petroliere ruseşti şi depinde, de asemenea, de rezervele de gaze ale Moscovei.

”Stocurile sunt atât de strânse, aşa că, în acest context, când vorbiţi despre această interdicţie, există o mulţime de întrebări despre cum  va compensa (Europa) acest lucru”, a spus Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 5,17 dolari, sau cu 4,9%, până la 110,14 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate, de referinţă pe piaţa americană, s-au stabilit la 107,81 dolari pe baril, în creştere cu 5,40 dolari sau 5,3%.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un embargo petrolier treptat asupra Rusiei, precum şi sancţionarea principalei bănci a Rusiei, Sberbank.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de ţiţei ruseşti în termen de şase luni şi de produse rafinate până la sfârşitul anului 2022, a spus von der Leyen. De asemenea, ea s-a angajat să minimizeze impactul măsurii asupra economiilor europene.

Ungaria şi Slovacia, totuşi, vor putea continua să cumpere ţiţei rusesc până la sfârşitul anului 2023 în baza contractelor existente, a declarat pentru Reuters o sursă din UE.

Rusia ar putea compensa pierderea unuia dintre clienţii săi principali prin vânzarea de petrol altor importatori, inclusiv India şi China. Nicio ţară nu a încetat să cumpere energie din Rusia.

Nevoile de aprovizionare mult mai mari nu vor fi probabil satisfăcute la o întâlnire de joi a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a producătorilor aliaţi, reuniţi în OPEC+.

Este aşteptat ca OPEC+ să îşi respecte planul de creştere treptată a producţiei lunare.

În Statele Unite, stocurile de ţiţei au crescut modest săptămâna trecută, potrivit U.S. Energy Information Administration.

Stocurile au crescut cu 1,2 milioane de barili, deoarece Statele Unite au eliberat mai mulţi barili din rezervele sale strategice.

Stocurile de combustibil au scăzut, în parte din cauza exporturilor mai mari de produse de la invazia Rusiei, deoarece cumpărătorii au căutat alte surse.

Pieţele au ignorat în mare măsură anunţul Rezervei Federale că va creşte ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual pentru a încerca să reducă inflaţia.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite