Preţurile mondiale la alimente sunt la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, susține FAO

0
Publicat:

Prețurile mondiale la alimente au fost cu 22% mai mici, în mai 2023, față de nivelul record pe care l-au atins în martie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Alimentele de bază s-au ieftinit în mai, Foto: Shutterstock
Alimentele de bază s-au ieftinit în mai, Foto: Shutterstock

Mai exact, indicele global al preţurilor produselor alimentare a ajuns, în luna mai, la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, graţie unor diminuări semnificative în ceea ce priveşte preţurile uleiurilor vegetale, cerealelor şi lactatelor, care au anulat majorările de preţuri la zahăr şi carne.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Potrivit sursei citate, în luna mai 2023, acest indice a scăzut cu 2,6% comparativ cu luna aprilie, până la 124,3 puncte, de la nivelul revizuit de 127,7 puncte înregistrat în luna aprilie.

Valoarea din luna mai este cea mai redusă înregistrată de indicele calculat de FAO după luna aprilie 2021 şi face ca indicele general să fie cu 22% sub maximul istoric atins în luna martie 2022, imediat după debutul invaziei ruseşti în Ucraina, informează Agerpres.

Cu cât au scăzut prețurile

Conform agenţiei cu sediul la Roma, scăderea din luna mai s-a datorat în principal unei diminuări cu 8,7% a preţurilor la uleiuri vegetale. În prezent preţurile la aceste produse sunt, în medie, cu 48,2% sub cel atins în urmă cu un an.

De asemenea, preţul cerealelor a scăzut cu 4,8% comparativ cu luna aprilie, graţie unui declin de 9,8% la porumb, ca urmare a unor prognoze favorabile de producţie dar şi unei cereri reduse de import.

Preţurile la grâu au scăzut şi el cu 3,5%, graţie unor livrări solide dar şi prelungirii acordului internaţional privind exporturile Ucrainei via porturile de la Marea Neagră.

Ce alimente s-au scumpit

Pe de altă parte, preţul mondial al zahărului calculat de FAO a crescut pentru a patra lună consecutivă, cu un avans de 5,5% faţă de luna aprilie, şi a ajuns la un nivel care este cu aproape 31% peste cel înregistrat în urmă cu un an. Potrivit FAO, scumpirea zahărului reflectă livrările globale limitate şi impactul fenomenului meteo El Nino asupra culturilor de trestie de zahăr din următorul sezon.

Separat, FAO a dat vineri publicităţii un nou raport cu privire la cererea şi oferta de cereale. FAO prognozează că, în 2023, producţia mondială de cereale ar urma să fie 2,813 miliarde de tone, în creştere cu 1% comparativ cea din 2022, graţie unor preconizate majorări de producţie la porumb, orez şi sorg, în timp ce producţiile de grâu şi orz ar putea să fie mai mici faţă de cele din 2022.

La finalul lunii aprilie, analiştii Agritel spuneau că se aşteaptă la o îmbunătăţire a producţiei de grâu în România. Potrivit acestora, țara noastră ar urma să recolteze în acest an o cantitate de 10,35 milioane tone de grâu, o revenire semnificativă faţă de situaţia de anul trecut.

Ploile din acest sezon, inclusiv cele din luna aprilie, au ajutat la reducerea gradului de uscăciune care în toamna anului trecut a afectat însămânţările de grâu”, susţin analiştii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite