Creșterea activităților de exploatare a petrolui și gazelor, o amenințare tot mai mare pentru climă | RAPORT

0
Publicat:

Producătorii mondiali de combustibili fosili sunt pe cale să suplinească aproape de patru ori cantitatea de petrol și gaze extrase, odată cu noile proiecte aprobate până la sfârșitul acestui deceniu. Prin activitatea sa, SUA amenință să distrugă obiectivele climatice convenite, arată un nou raport.

Conductă de petrol FOTO Shutterstock
Conductă de petrol FOTO Shutterstock

Nu poate exista o nouă infrastructură de petrol și gaze dacă planeta vrea să evite o încălzire globală, cu mai puțin de peste 1,5 grade Celsius, comparativ cu vremurile preindustriale, a declarat anterior Agenția Internațională pentru Energie (AIE), potrivit The Guardian.

Încălcarea acestui prag de încălzire, convenit de guverne în acordul climatic de la Paris, va avea efecte din ce în ce mai grave, cum ar fi valuri de căldură, inundații, secetă și multe altele, au avertizat oamenii de știință.

Dar de la declarația AIE din 2021, țările și marile companii de combustibili fosili au continuat cu noi activități excesive de exploatare a petrolului și gazelor. Cel puțin 20 de miliarde de barili, echivalent petrol și gaze noi, au fost descoperite pentru forajul viitor, conform noului raport realizat de Global Energy Monitor, o organizație neguvernamentală cu sediul în San Francisco.

Anul trecut, cel puțin 20 de câmpuri petroliere și de gaze au fost pregătite și aprobate pentru extracție după descoperire, fiind autorizată extragerea a 8 miliarde de barili echivalent petrol. Până la sfârșitul acestui deceniu, potrivit raportului, industria combustibililor fosili își propune să autorizeze de aproape patru ori această cantitate - 31 de miliarde de barili echivalent petrol - în cadrul a 64 de câmpuri noi suplimentare de petrol și gaze.

SUA, care a produs mai mult țiței decât a produs vreo țară în istorie în ultimii șase ani la rând, a condus drumul către noi proiecte de petrol și gaze în 2022 și 2023, arată raportul. Guyana s-a situat pe locul doi, țările din Americi contribuind cu 40% din totalul de noi rezerve de petrol aprobate în ultimii doi ani.

Eșecul de a încetini măcar puțin vânătoarea de petrol și gaze noi riscă să fie o lovitură fatală pentru speranțele deja scăzute ca depășirea încălzirii globale să rămână la limita de sub 1,5 grade Celsius, o limită la care oamenii de știință se așteaptă să fie depășită într-un deceniu.

Lipsa de angajament față de obiectivele climatice

 La o conferință recentă din Texas, Saudi Aramco, liderul celei mai mari companii petroliere din lume, a spus că oamenii ar trebui să „renunțe la fantezia” de a elimina treptat petrolul și gazele.

În ciuda avertismentelor constante și clare că niciun zăcământ nou de petrol și gaze nu este compatibil cu limita de 1,5 grade Celsius, industria continuă să descopere și să aprobe noi proiecte”, a declarat Scott Zimmerman, manager de proiect al monitorului global de extracție de petrol și gaze la Global Energy Monitor. „Este dezamăgitor. Arată o lipsă de angajament față de obiectivele climatice.”

Infrastructura de petrol și gaze care operează deja va fi suficientă pentru a împinge lumea dincolo de limitele climatice, iar activitatea suplimentară planificată nu va face decât să crească și mai mult temperatura globală.

Un total de 45 de proiecte au fost pe deplin aprobate, cu 16 miliarde de barili echivalent petrol, de la raportul AIE din 2021, potrivit noului raport, care este aproape sigur o subcontorizare a emisiilor viitoare, deoarece nu este inclusă extracția „neconvențională”, precum fracking-ul.

În timp ce SUA și-au menținut statutul de mare producător, odată cu noile descoperiri, America de Sud și Africa devenind puncte fierbinți pentru proiecte viitoare.

Dintre cele 22 de țări cu descoperiri semnificative de petrol și gaze în ultimii doi ani, patru – Cipru, Guyana, Namibia și Zimbabwe – au reprezentat mai mult de o treime din descoperiri, în ciuda faptului că până de curând au produs puțin sau deloc petrol și gaze.

Câmpul de gaz Shahini din Iran – care conține 623 de miliarde de metri cubi de gaz – este, de asemenea, cea mai mare descoperire din ultimii doi ani, urmată de proiectul Venus al TotalEnergies din Namibia. Proiectul Kodiak din Alaska, supravegheat de Pantheon Resources, este al treilea cel mai mare zăcământ potențial de petrol și gaze.

Potrivit lui Zimmerman, exploatarea noilor zăcăminte de petrol și gaze va împinge planeta dincolo de limite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite