Preţul gazelor va scădea cu 13% în Bulgaria din aprilie şi este posibil să se reducă cu încă 10% în iulie, datorită scăderii preţului ţiţeiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieftinirea este de 13% în Bulgaria şi doar de 3,9% în România, ţara noastră având şi producţie proprie, care trebuie aliniată la media pieţei  FOTO Shutterstock
Ieftinirea este de 13% în Bulgaria şi doar de 3,9% în România, ţara noastră având şi producţie proprie, care trebuie aliniată la media pieţei  FOTO Shutterstock

Preţurile gazelor din Bulgaria vor scădea cu 13% în aprilie, fiind posibilă o nouă reducere a acestora cu până la 10% în luna iulie, a declarat, luni, Petio Ivanov, directorul general al furnizorului de stat Bulgargaz, scrie Novinite.

Ivanov a precizat la postul public de radio din Bulgaria că în trimestrul al treilea este probabilă o nouă reducere, de până la 10%, dacă preţurile petrolului şi cursul dolar/leva se vor menţine la actualele niveluri.

El a mai spus că producţia de gaze naturale a Bulgariei a scăzut de la un nivel iniţial de 16%, din primii ani de exploatare a zăcămintelor ţării, la numai 4%.

Ivanov a explicat că Bulgargaz va începe să cumpere, pentru început cu fonduri proprii, gaze de la depozitul subteran Chiren, cantitatea totală fiind de 280 de milioane de metri cubi.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a coborât cu 1,2%, la 55,76 dolari pe baril. Preţurile gazelor sunt calculate în funcţie de cotaţiile petrolului la nivel internaţional.

În România, ANRE a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că preţurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici vor scădea în medie cu 3,9% de la 1 aprilie, ca urmare a reducerii costurilor de achiziţie a gazelor destinate furnizării în regim reglementat şi a unor tarife de distribuţie.

Bulgaria este dependentă de importurile din Rusia şi obţinuse anterior o reducere a preţului gazelor importate de la Gazprom. În decembrie, Rusia a renunţat la construcţia gazoductului South Stream, care urma să tranziteze Bulgaria şi, mai departe, Serbia, Ungaria şi Austria, cu ramificaţii către Croaţia şi Slovenia.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/liberalizare-gaze" target="_blank">View the story "liberalizare gaze" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite