Prețul boabelor de cacao a crescut de trei ori într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile pentru cacao au devenit de trei ori mai mari în ultimul an, creând o mare problemă pentru producătorii de bomboane şi de ciocolată, transmite CNBC.

Boabe de cacao pe o masă verde
Preţurile pentru cacao au devenit de trei ori mai mari în ultimul an

În ultimii ani, preţul pentru cacao s-a situat la aproximativ 2.500 de dolari pe tonă. Dar rapoartele despre o recoltă mai slabă decât erau aşteptările au declanşat îngrijorări cu privire la aprovizionare, declanşând creşterea cotaţiilor mărfii în ultimele luni.

Cacaoa a atins un preţ maxim istoric de peste 11.000 de dolari pe tonă în aprilie. Preţurile au scăzut uşor de atunci, dar acestea sunt încă cu mult peste ceea ce companiile alimentare sunt obişnuite să plătească.

Pentru moment, multe dintre cele mai mari companii producătoare de bomboane - Hershey, producătorul M&M’s Mars, proprietarul Kinder Ferrero şi Mondelez, compania mamă a Cadbury — sunt probabil protejate de costurile mai mari pentru cacao, datorită contractelor pe termen lung care blochează preţurile pe care le plătesc pentru mărfurile cheie, pentru a le proteja de evenimente ca acesta.

Acest lucru le oferă puţin timp pentru a se confrunta cu problema. Dar, în 2025, probabil că vor ajunge să plătească mult mai mult pentru cacao.

Acest lucru are un impact absolut asupra modului în care aceste companii îşi gestionează afacerile, doar pentru că impactul costurilor este atât important”, a spus Steve Rosenstock, responsabil pentru produse de consum la Clarkston Consulting, care sfătuieşte clienţii cum să facă faţă problemelor precum preţul pentru cacao.

Mars a refuzat să participe la această poveste. Mondelez, Ferrero şi Hershey nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale CNBC.

Micul dejun devine un lux

Prețurile alimentelor de bază pentru micul dejun au crescut la un nivel îngrijorător după cum reiese din Indexul Breakfast Commodity de la eToro.

Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun tipic s-a majorat cu 55% într-un singur an, în urma unor creșteri majore ale prețurilor la cacao și carne de porc, conform celui mai recent indice al produselor de bază pentru micul dejun realizat de platforma de tranzacționare și investiții eToro.

Rata de creștere a prețurilor la alimentele de bază pentru micul dejun a depășit dramatic creșterea de 5,9% a indicelui prețurilor de consum din România (IPC) sau creșterea de 2.07% a prețurilor la alimente pe parcursului aceleași perioade, ceea ce indică faptul că în continuare consumatorii se vor confrunta probabil cu presiuni suplimentare asupra prețurilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite