Presiune pe salariile bugetarilor. Avertismentul transmis de şeful Casei Naţionale de Pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghiseu - bugetari FOTO Adevarul

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) le-a trimis şefilor Caselor judeţene de pensii o adresă prin care îi avertizează că trebuie să „dispună măsurile pe care le consideră necesare” pentru ca sumele alocate în acest an pentru plata salariilor să nu fie depăşite, deoarece la rectificare nu vor fi daţi bani în plus.

Şeful instituţiei avertizează, într-o adresă obţinută de G4Media, că ministerul Finanţelor nu este de acord cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificărilor bugetare în anul 2019, aşa că CNPP trebuie să majoreze salariile, conform legii salarizării, dar se încadreze în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Mai mult, preşedintele CNPP le cere directorilor judeţeni să trimită săptămânal la Direcţia de Resurse Umane „măsurile întreprinse pentru încadrarea în cheltuielile de personal alocate”.

Conţinutul integral al adresei trimise de preşedintele Casei Naţionale de Pensii:

„Vă transmitem alăturat adresa Ministerului Finanţelor Publice nr. 41701 / 17 aprilie 2019, din care reiese că ordonatorii de credite au obligaţia de a asigura plata integrală a drepturilor de natură salarială, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Astfel, vă rugăm să asiguraţi utilizarea creditelor bugetare în limitele prevederilor bugetare alocate la titlul 10 Cheltuieli de personal, pe anul 2019.

Ţinând cont de faptul că MFP a precizat că nu este de acord cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificărilor bugetare în anul 2019, vă rugăm să dispuneţi măsurile pe care le consideraţi necesare la nivelul instituţiei dumneavoastră, pentru aducerea la îndeplinire a solicitărilor MFP, de respectare a plafoanelor cheltuielilor de personal.

Menţionăm că măsurile întreprinse pentru încadrarea în cheltuielile de personal alocate le veţi comunica săptămânal Direcţiei Management Resurse Umane din cadrul CNPP”.

Casa Naţională de Pensii are în subordine 3.480 de angajaţi.

Şeful Casei de Pensii face referire în document la o adresă a ministerului Finanţelor care le cerea instituţiilor de stat să ia măsuri pentru că „sumele propuse pentru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor” bugetarilor. În aceeaşi adresă, Ministerul Finanţelor scrie că ”nu poate fi de acord cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificărilor bugetare” deoarece o asemenea creştere a fondului de salarii pentru bugetari ar duce la reducerea cheltuielilor de investiţii.

Adresa Ministerului Finanţelor vine pe fondul creşterii semnificative a cheltuielilor cu salariile bugetarilor în 2019 din cauza legii salarizării unitare (care prevede creşteri în trepte până în 2021), dar şi a majorării salariului minim, indicator în funcţie de care sunt stabilite alte salarii şi indemnizaţii.                                

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite