Presa bulgară: ATM-urile din staţiuni percep o taxă de retragere de 10-15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroase staţiuni de pe litoralul bulgăresc găzduiesc bancomate care percep taxe de retragere de 10-15%, semnalează presa bulgară, citând plângeri ale cetăţenilor în acest sens.

Este vorba în special despre ATM-uri Euronet care se regăsesc în locuri intens vizitate de turişti şi în staţiuni precum Nessebar, Sunny Beach, Ravda, scrie MediaPool, citată de Rador.

Bancomatele reţin comisioane uriaşe în special când banii sunt retraşi dintr-un cont în valută, iar adesea utilizatorii nu observă condiţiile nefavorabile.

Instituţiile de stat afirmă că sunt conştiente de situaţie, dar susţin că practica este în întregime legală, din punctul de vedere al serviciului de plată.

ATM-urile Euronet nu sunt un fenomen nou, avertismentele cu privire la acestea circulă pe forumurile de călătorie de câţiva ani. Sunt deţinute de o companie americană şi au ocupat locuri centrale în Balcani şi Europa de Est, iar de obicei sunt situate în poziţii strategice, în apropierea atracţiilor turistice, aeroporturilor, etc.

Euronet foloseşte un curs de schimb extrem de nefavorabil, în speranţa că utilizatorului îi va fi dificil să se orienteze privind suma pe care o primeşte în valuta străină. Chiar dacă reuşiţi să anulaţi operaţiunea, celălalt curs este compensat de o taxă de retragere mai mare.

Pe forumuri, turiştii se plâng că astfel de bancomate abundă în Croaţia, Creta, România, Polonia etc. În Bulgaria, în afară de litoral, aceste ATM-uri se mai găsesc şi în Bansko, Veliko Târnovo, Gabrovo, Plovdiv, Sliven, Ruse, potrivit Google Maps. Există multe astfel de bancomate şi în Sofia.

Pe site-ul său, compania subliniază că operează una dintre cele mai mari reţele independente de ATM-uri din Europa Centrală şi de Est. Potrivit Mediapool, compania înregistrată în Bulgaria este condusă de trei cetăţeni străini – un ungur, un grec şi un american.

Având în vedere că Euronet notifică în prealabil utilizatorul în ce condiţii va retrage bani de la bancomatul său, nu există încălcări oficiale în acest caz. Asta arată şi poziţiile Băncii Naţionale a Bulgariei şi ale Agenţiei Naţionale pentru Venituri, citate de Mediapool.

Cu toate acestea, Uniunea proprietarilor din Sunny Beach insistă asupra faptului că municipalitatea trebuie să rezilieze contractele cu astfel de companii, care sunt în detrimentul turiştilor. Cu această ocazie, municipalitatea din Nesebar a arătat că verifică informaţiile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite