Portugalia face paşi pentru renegocierea împrumutului de urgenţă pe care l-a luat de la FMI şi UE în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nemulţumirea tot mai mare a portughezilor ameninţă stabilitatea ţării.
Nemulţumirea tot mai mare a portughezilor ameninţă stabilitatea ţării.

Miniştrii de Finaţe ai statelor din zona euro se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta cererea Portugaliei de a amâna plata împrumuturilor din cauza rezultatelor financiare sub aşteptările specialiştilor. În cazul în care va fi acceptată, concesia marilor puteri ar putea contribui la autofinanţarea Portugaliei după expirarea programului de salvare.

Previziunile financiare formulate de analiştii economici  care nu s-au reflectat în progresul ţării, dar şi furia tot mai mare a cetăţenilor care protestează împotriva măsurilor de austeritate au determinat oficialii portughezi să ceară renegocierea planului de salvare.Valoare împrumutului internaţional se ridică la 78 de miliarde de euro, primit în mai 2011.

Guvernul portughez aşteaptă aprobarea cererii pentru a primi mai mult timp să-şi reducă deficitul bugetar cu 3% din PIB, de la aproximativ 5% înregistrat la finalul anului 2012. Reprezentanţi ai creditorilor internaţionali – Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – supun luni la dezbatere propunerea Portugaliei, conform publicaţiei americane "The Wall Street Journal".

 Progresele dezamăgitoare înregistrate în aproape doi ani de la implementarea programului de salvare determină specialiştii să creadă că ţara a fost supusă unor măsuri de austeritate prea aspre într-un timp insuficient.

În 2011, creditorii au estimat că economia ţării se va contracta 4% pentru următorii doi ani, iar din 2013 va intra pe plus. În acelaşi timp, rata şomajului ar trebui să atingă punctul maxim de 13% în acest an. În schimb, cele mai recente previziuni indică o contracţie pentru 2011-2013 de aproximativ 7%, cu o rată a şomajului de 17,3%.

Liniştea guvernul este ameninţată de popor

Oficialii portughezi au admis că au supraestimat totalul veniturilor finale, dar şi cheltuielile de asistenţă socială. În acelaşi timp, sindicatele şi opoziţia acuză guvernul că face tăieri bugetare nepotrivite şi că majorează impozitele fără a lua în considerare riscul de a contribui la declinul economic.

Sâmbătă a avut loc unul dintre cele mai mari proteste antiausteritate, la care au participat sute de mii de oameni din 20 de oraşe ale ţării.

În comparaţie cu ţara vecină Spania şi cu problematica Grecie, Portugalia a rezistat în linişte în faţa limitelor stricte impuse de creditorii internaţionali. Însă ultimele săptămâni au fost marcate de proteste generale care au vizat oficialii guvernamentali, în special în timpul apariţiilor publice.

Vrem să dăm jos guvernul pentru că impune un program care aduce doar greutăţi populaţiei”, a declarat Nuno Almeida, organizatorul protestului de sâmbătă din Lisabona.

Viziunea lui Almeida este împărtăşită şi de cea mai mare parte din partidele de opoziţie. Sondajele de opinie clasează Partidul Socialist pe primul loc în topul preferinţelor portughezilor.

António José Seguro, liderul Partidului Socialist, a propus vineri drept soluţii anularea măsurilor de austeritate, astfel încât să permită cheltuirea banilor pentru a crea noi locuri de muncă şi reducerea impozitelor pentru a stimula cererea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite