Grecia îşi pierde statutul de stat dezvoltat şi este clasificată drept piaţă emergentă. Troika merge duminică la Atena pentru o nouă evaluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O companie globală de gestionare a activelor a schimbat statutul Greciei, de la piaţă dezvoltată devenind în curs de dezvoltare, într-o hotărâre fără precedent care reflectă colapsul economic al ţării elene. Oficiali ai UE şi FMI se reîntorc duminică la Atena pentru a evalua performanţele Greciei în ce priveşte respectarea planului de salvare.

Russell Investments, companie internaţională de gestionare a fondurilor, a numit economia Greciei drept „o problemă globală”, odată cu dezvăluirea nivelurilor nesustenabile ale datoriei publice, în 2009, potrivit publicaţiei britanice "The Telepraph".

Compania americană a arătat că Grecia risca să fie retrogradată începând cu 2010, când rezultatele ţării nu s-au încadrat în parametrii analizelor firmei, eşuând testele operaţionale şi macroeconomice, inclusiv în ce priveşte venitul pe cap de locuitor, capitalizarea totală a pieţei şi nivelul volumului de tranzacţionare, care determină starea economiei şi statutul unei ţări.

Odată ce Grecia a dezvăluit în 2009 niveluri nesustenabile ale datoriei publice s-a aflat într-un nefericit declin economic care a ameninţat să dezbine întreaga Uniune Monetară Europeană”, a declarat Matt Lystra, analistul economic şef al Russell Investments.

Specialistul a adăugat că „orice oportunităţi ale economiei greceşti au devenit inerent expuneri mai riscante pentru investitorii la nivel global”, în ciuda mai multor planuri de salvare şi a încercărilor de a evita falimentul ţării.

Anunţul a fost făcut în contextul în care oficiali ai Uniunii Europene şi ai Fondului Internaţional Monetar vizitează duminică autorităţile de la Atena pentru a evalua performanţele Greciei privind respectarea planului de salvare. De asemenea, guvernul grec are în vedere posibilitatea unor reduceri ale locurilor de muncă din sectorul public.

Liderii misiunii din Grecia a Troicii Internaţionale, formată din Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, se vor întâlni cu Yannis Stournaras, ministrul de Finanţe, pentru a analiza progreesele înregistrate de Grecia în legătură cu privatizările, reforma administrării fiscale, recapitalizarea băncilor, dar şi reducerea volumului sectorului public, informează agenţia de ştiri Reuters.

Creditorii internaţionali au deblocat în decembrie ajutorul promis Greciei, după ce coaliţia de guvernare a adoptat măsuri de austeritate. Oficialii de la Atena intenţionează să evite disponibilizările din sectorul public, rata şomajului atângând valoarea record de 27%. Cu toate aceste, este foarte probabil să crească în continuare, deoarece se aşteaptă contractarea economiei ţării cu 4,5% în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite