Portugalia elimină TVA-ul la alimentele de bază

0
Publicat:

Eliminarea TVA-ului la produsele alimentare esențiale va costa Portugalia peste 600 de milioane de euro, a declarat prim-ministrul António Costa, după ce guvernul său a semnat luni un acord cu comercianții cu amănuntul și fermierii la Lisabona.

António Costa a anunțat bunurile esențiale care beneficiază de TVA 0, Foto: Shutterstock
António Costa a anunțat bunurile esențiale care beneficiază de TVA 0, Foto: Shutterstock

Potrivit datelor transmise de Portugal Resident, oficialul a anunțat și produsele esențiale care beneficiază de „TVA zero”.

Lista celor peste 40 de produse alimentare a urmat recomandările Direcției Generale de Sănătate și include „unele dintre cele mai consumate produse de către familiile din Portugalia”.

Măsura, care se va desfășura pe o perioadă de șase luni (din aprilie până în octombrie), va costa Guvernul 640 de milioane de euro și include un „sprijin financiar” de 140 de milioane de euro pentru sectorul producției agroalimentare.

Astfel, bunurile esentiale sunt: pâine, cartofi, paste, orez, ceapă, roșii, conopidă, salată verde, broccoli, morcovi, dovlecei, praz, dovleac, napi, 'varza portugheză', spanac, mere, banane, portocale, pere, pepene galben, fasole roșie,fasole neagră, năut, mazăre, lapte de vacă, iaurturi, brânză, carne de porc, pui, curcan, carne de vită, cod, sardine, merluciu, macrou, conserve de ton, dorada, stavrid, ouă de găină, ulei de măsline, ulei vegetal, unt.

Aceasta este una dintre măsurile anunțate de Guvern pentru a aborda criza costului vieții.

Ce spun nutiriționiștii

Înainte de anunțul premierului, șeful Asociației Portugheze a Nutriționiștilor a susținut că acest coș de bunuri esențiale cu o cotă de TVA 0% ar trebui diversificat și să asigure o alimentație sănătoasă, având în vedere „nevoile întregii populații”.

„Acest coș, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie sănătos, cu produse care ne respectă tradiția și, dacă se poate, produse naționale”, a spus Alexandra Bento.

Adresându-se agenției de presă Lusa, Bento a explicat că exact asta a transmis Ministerului Sănătății asociația nutriționiștilor portughezi, referitor la coșul de produse alimentare considerate esențiale care vor beneficia de o cotă de TVA de 0%.

În avizul transmis Guvernului, asociația a apărat un coș diversificat care respectă roata alimentelor, asigurându-se că fiecare dintre cele șapte grupe este reprezentată.

Întrebată dacă ar fi important să se includă și alte alimente, cum ar fi pastele integrale și orezul sau produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, Alexandra Bento a recunoscut că idealul ar fi să acopere toate alimentele sănătoase, dar nu este posibil.

Este un coș de alimente sănătoase care răspund nevoilor populației în general.”, a explicat specialistul.

Alexandra Bento a mai subliniat că implementarea cotei de TVA 0% într-un set de bunuri este „un efort colectiv” și o „măsură excepțională”, așa că angajamentul ar trebui să meargă către definirea „alimentelor de bază pentru ca toți să avem o dietă sănătoasă. ”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite