Preţurile mondiale la alimente scad pentru a unsprezecea lună consecutiv. Ce produse s-au scumpit

0
Publicat:

Indicele global al preţurilor alimentelor a scăzut în februarie, pentru a 11-a lună consecutiv, fiind cu aproximativ 19% sub nivelul record din martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Preturile la alimente au scăzut în februarie, Foto: Shutterstock
Preturile la alimente au scăzut în februarie, Foto: Shutterstock

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În februarie, acest indice a scăzut la 129,8 puncte, faţă de valoarea revizuită de 130,6 puncte atinsă în ianuarie. Este cel mai redus nivel din septembrie 2021, arată Reuters.

Declinul preţurilor uleiurilor vegetale şi a lactatelor a ajutat la scăderea indicelui global al preţurilor produselor alimentare, compensând creşterea preţului zahărului cu 6,9%, până la maximul din ultimii șase ani, din cauza revizuirii în scădere a producţiei în India, a informat FAO.

Preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu doar 0,1% în februarie, cu o creștere marginală a prețurilor la grâu mai mult decât compensată de prețurile mai scăzute la orez.

Potrivit sursei citate, preţurile uleiurilor vegetale şi ale lactatelor au înregistrat scăderi de 3,2%, respectiv, 2,7%.

Producția mondială de grâu, estimări

Tot vineri, FAO a publicat prima estimare privind producţia mondială de grâu în 2023, care ar urma să se situeze la 784 milioane de tone, un nivel mai redus decât în 2022.

„În Ucraina, dificultăţile financiare severe, pagubele provocate infrastructurii şi obstrucţionarea accesului la recoltele din unele zone ale ţării au avut ca rezultat o scădere estimată de 40% a zonei cultivate cu grâu de iarnă în 2023, şi o producţie mult sub medie previzionată pentru acest an", avertizează FAO.

Declinul este parţial compensat de aşteptata creştere a producţiei SUA la 51 milioane de tone, preţurile ridicate ducând la majorarea suprafeţelor însămânţate cu grâu.

FAO şi-a îmbunătăţit prognozele privind producţia mondială de cereale în 2022 cu nouă milioane de tone, până la 2,77 miliarde de tone, noua estimare este cu 1,3% sub producţia realizată în 2021.

Raportul mai arată că cea mai mare parte a revizuirii în sus se referă la orez, cu o perspectivă îmbunătățită pentru producția din India.

Conform datelor Bloomberg, cotaţia grâului la bursa de la Chicago a continuat să scadă, la începutul acestei săptămâni, graţie preţurilor mici oferite la grâul din Rusia şi alte state din bazinul Mării Negre.

Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, este aşteptată să anunţe exporturi record în a doua jumătate a sezonului, în timp ce Ucraina vrea să prelungească acordul privind exporturile de cereale din Marea Neagră pentru un an.

Traderii aşteaptă să vadă dacă va fi extins acordul privind exporturile de cereale din Marea Neagră, ceea ce va permite exportul de cereale din Ucraina. Acest acord, care a crescut concurenţa în rândul furnizorilor de grâu şi porumb, expiră în luna martie.

Marii cumpărători şi-au redus semnificativ achiziţiile

Săptămâna trecută, Reuters anunța că marii cumpărători mondiali de grâu şi-au redus achiziţiile în avans din cauza prețurilor mari și volatile.

Conform analiştilor şi traderilor consultaţi de Reuters, importaţi cumpărători de grâu din Asia, Orientul Mijlociu şi Asia fac achiziţii în avans pentru doar două-trei luni, în condiţiile în care de obicei cumpărau în avans cantităţile de grâu necesare pentru o perioadă de până la şase luni.

În mod normal, durează câteva luni pentru ca majorarea preţurilor la cereale să ajungă la consumatori, pentru că firmele de morărit au stocuri şi pot traversa perioadele de volatilitate a preţurilor.

Însă în condiţiile în care stocurile se reduc şi există puţine livrări contractate în avans, consumatorii, în special cei din ţările sărace, vor resimţi mai rapid impactul exploziei preţurilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite