Polonezii de la Getin Holding schimbă numele RIB în Idea Bank şi vor să ajungă în rândul primelor 10 bănci din România în doi-trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Idea Bank are în prezent 35 de sucursale, dintre care cinci au fost complet schimbate
Idea Bank are în prezent 35 de sucursale, dintre care cinci au fost complet schimbate

Romanian International Bank (RIB), bancă preluată la sfârşitul lui 2013 de grupul polonez Getin Holding, şi-a schimbat astăzi denumirea în Idea Bank, noua instituţie de credit ţintind să intre în următorii doi-trei ani în rândul primelor 10 bănci de pe piaţa locală, prin creştere organică şi achiziţii.

„Vrem să creştem în primul rând organic, dar şi prin achiziţii, este cea mai bună combinaţie. Noi ne-am uitat şi în România, dar şi în unele ţări străine, dar nu poţi să ai o strategie de creştere care să fie bazată numai pe achiziţii. Vrem să atragem clienţi, să fim competitivi, să câştigăm cotă de piaţă de la alte bănci“, a declarat Piotr Kaczmarek, CEO Getin Holding, în conferinţa de lansare a noii bănci.

El a arătat că intrarea grupului pe piaţa românească a avut loc la momentul potrivit, când alte bănci au probleme cu portofoliile. „A fost un moment potrivit să intrăm pe piaţa românească, când alte bănci au probleme cu portofoliile, noi venim cu produse proaspete. Iar România este una dintre cele mai mari ţări din UE, dar cu o rată a populaţiei bancarizate foarte scăzută, acestea sunt avantajele şi potenţialul pieţei, pe care o considerăm stabilă şi predictibilă“, a explicat Kaczmarek.

Kaczmarek a precizat că cel mai probabil în acest an nu va mai exista vreo achiziţie, întrucât este necesar ca banca nou creată să se stabilizeze întâi pe piaţă şi să atragă încrederea clienţilor, însă nu a exclus astfel de tranzacţii în anii viitori, fără a se limita la bănci. „Dacă găsim o oportunitate de investiţii în altă bancă sau alte portofolii, avem resursele necesare pentru a putea susţine tranzacţia“, a mai spus CEO-ul Getin Holding. 

Idea Bank are în prezent 35 de sucursale, dintre care cinci au fost complet schimbate, cu un nou concept. Stephen James Orlesky, CEO Idea Bank, spune că 35 de sucursale nu sunt suficiente pentru ca banca să ajungă în top 10, astfel că vor urma noi deschideri de sucursale, în special în oraşele unde banca nu este prezentă, precum Oradea, Arad sau Sibiu.

Din luna mai a anului trecut şi până în februarie acest an, banca a atras depozite de aproximativ 100 de milioane de euro şi se aşteaptă în continuare la o creştere. Potrivit lui Kaczmarek, activele băncii ar urma să ajungă la 900 de milioane de euro, de la 600 de euro în prezent.  

Ideea Bank, care vizează în special clienţii persoane fizice şi IMM-urile, a lansat astăzi o nouă ofertă pentru retail.  

Astfel, posesorii de carduri de debit „idea::foto“, care încasează lunar pe acest card salariul de minimum 1.500 de lei sau plătesc la comerciant cel puţin 700 de lei pe lună, beneficiază până la sfârştul anului de 0% comision pentru retragerea de numerar de la orce bancomat din ţară şi din străinătate. 

Banca oferă persoanelor fizice care obţin venituri standard creditul de nevoi personale „Idea::Selfie“ doar pe baza actului de identitate, fără adeverinţă de venit. Verificarea situaţiei financiare a solicitantului se va face prin intermediul unui schimb de date cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar dobânda porneşte de la nivelul indicatorului ROBOR plus 6,9%, în funcţie de comportamentul de plată al clientului în trecut, a explicat Ana Cernat, vicepreşedinte executiv Idea Bank. Valoarea maximă a creditului este de 90.000 de lei. 

Pentru depozitele constituite pe o perioadă mai mare de şase luni, indiferent de valută, Idea Bank oferă dobândă dublă în ultima lună. Potrivit informaţiilor de pe site-ul băncii, dobânda este de până 3,3% pe an la lei şi 2,3% pe an la euro. De asemenea, banca a dezvoltat o platformă de internet banking. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite