Politicile agricole din România nu se ridică la standardele impuse de OCDE

0
Publicat:

Majoritatea politicilor existente la nivel mondial pentru a susţine agricultură nu permit acestui sector să se pregătească mai bine la schimbările climatice, susţine Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care a publicat luni un raport ce a analizat 54 de ţări.

agricultori pe câmp
Politicile agricole nu ajung la standardele OCDE

„Majoritatea măsurilor de susţinere exploataţiilor agricole, precum subvenţiile directe sau preţurile garantate, nu au fost concepute pentru a răspunde la obiectivele de adaptare la schimbările climatice. Dacă unele din aceste măsuri ar putea favoriza adaptare, majoritatea nu facilitează, ci chiar împiedică, eforturile făcute în acest sens de producători”, explică OCDE.

„Este nevoie de politici agricole care favorizează agilitatea şi stimulează adaptarea la un mediu în schimbare. Cu toate acestea, cea mai mare parte a sprijinului consolidează structurile de producţie existente”, precizează experţii.

Raportul OCDE vine cu o lună înaintea conferinţei internaţionale pentru climă de la Dubai, la care ar urma să fie stabilit în mod oficial că obiectivele acordului de la Paris nu sunt respectate, pentru moment. În plus, summitul de la Dubai are loc şi într-un moment în care schimbările climatice au deja un impact asupra agriculturii mondiale.

Inundaţii, secete, furtuni, insecte, crize sanitare, războaie: evenimentele catastrofale au provocat în decurs de 30 de ani pierderi de recolte şi de producţie animală cu o valoare de 3.800 de miliarde de dolari, a estimat recent Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Aceasta este echivalent cu 123 de miliarde de dolari pe an, sau 5% din bogăţia produsă de agricultori între 1991 şi 2021.

Fenomenele meteo extreme care lovesc agricultură se multiplică şi se agravează. Situaţii care altădată erau considerate excepţionale, devin ceva banal”, se arată în raportul OCDE.

Organizaţia cu sediul la Paris a identificat „aproape 600 de măsuri de sprijin” introduse în diferite ţări şi care vizează pregătirea agricultorii la schimbările climatice dar cu toate acestea subliniază că „este nevoie de măsuri suplimentare”. În special, „autorităţile publice trebuie să depăşească stadiul de planificare şi să abordeze de urgenţă punerea în practică, urmărirea şi evaluarea” acestor măsuri.

Politicile publice trebuie să se concentreze pe acele investiţii de care beneficiază întregul sector, precum cercetare şi dezvoltarea sau infrastructurile, preconizează OCDE. În schimb, aceste programe "continuă să reprezinte o parte modestă şi în scădere a transferurilor care au ca destinaţie sectorul agricol, cu 106 miliarde de dolari, sau 12,5% dintr-un total de 851 de miliarde de dolari, arată raportul OCDE.

Înfiinţată în anul 1961, OCDE joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OCDE deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. În luna ianuarie 2022, Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv major de politică externă încă din 2004, când România şi-a depus pentru prima dată candidatura.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite