Mai mult sprijin pentru fermele mici şi tinerii agricultori: PE a dat undă verde noii politici agricole comune. Ce prevede pachetul de reformă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeana UE steag FOTO Shutterstock

Parlamentul European a dat marţi undă verde noii politici agricole comune, pachetul de reformă vizând mai mult sprijin pentru fermele mici şi pentru tinerii agricultori, a informat PE, prezentând principalele puncte ale pachetului de reformă.

„Pe parcursul negocierilor privind pachetul de reformă legislativă, eurodeputaţii au subliniat că este esenţial să se îmbunătăţească biodiversitatea şi să se respecte legislaţia şi angajamentele Uniunii Europene în materie de mediu şi climă pentru a pune în aplicare politica agricolă comună reformată (PAC). Ea va intra în vigoare în 2023. Comisia va evalua dacă planurile strategice naţionale aferente PAC sunt conforme cu aceste angajamente, iar agricultorii vor trebui să adopte practici care respectă clima şi mediul. Statele membre vor trebui să se asigure că cel puţin 35% din bugetul pentru dezvoltare rurală şi cel puţin 25% din plăţile directe vor fi dedicate măsurilor de protecţie a mediului şi a climei”, a infomat PE.

Mai mult sprijin pentru fermele mici şi tinerii agricultori

Eurodeputaţii s-au asigurat că fermele mici şi mijlocii vor primi cel puţin 10% din plăţile directe, iar tinerii agricultori cel puţin 3% din bugetul PAC. Ei au reuşit să obţină, de asemenea, crearea unei rezerve permanente pentru situaţii de criză, cu un buget anual de 450 de milioane EUR (în preţuri curente). Aceasta va fi folosită pentru a ajuta agricultorii care se confruntă cu instabilitatea preţurilor sau a pieţei.

Mai multă transparenţă şi o respectare mai strictă a normelor în domeniul muncii

În urma presiunii exercitate de Parlament, normele Uniunii din domeniul muncii aferente sectoarelor agricole vor fi monitorizate mai bine, iar încălcările penalizate datorită cooperării dintre inspectorii de muncă naţionali şi agenţiile de plăţi din cadrul PAC.

Informaţiile despre beneficiarii finali ai sprijinului din partea Uniunii vor fi mai transparente datorită unui instrument al Uniunii de extragere a datelor. El va putea fi accesat de statele membre şi va facilita identificarea riscului de fraudă prin verificări încrucişate ale informaţiilor din bazele de date publice.

„Regulamentul privind planurile strategice” a fost adoptat cu 452 voturi pentru, 178 împotrivă şi 57 abţineri, „Regulamentul orizontal” cu 485 voturi pentru, 142 împotrivă şi 61 abţineri, iar „Regulamentul privind organizarea comună a pieţei produselor agricole” cu 487 voturi pentru, 130 împotrivă şi 71 abţineri.

Raportorul pentru „Regulamentul privind planurile strategice”, Peter Jahr (PPE, Germania) a declarat: „Prin aprobarea reformei PAC, garantăm securitatea planificării nu numai pentru statele membre, ci, mai presus de toate, pentru fermierii noştri europeni. Ne-am asigurat că noua politică agricolă este mai durabilă, mai transparentă şi mai previzibilă. Noul model de performanţă va reduce sarcina birocratică asupra fermierilor. Votul nostru de astăzi a arătat că dorim să protejăm şi să promovăm fermele familiale, precum şi oamenii care menţin şi conservă peisajul cultural.”

Raportoarea pentru „Regulamentul orizontal”, Ulrike Müller (RE, Germania) a menţionat: „Astăzi este o zi istorică pentru noua PAC, o zi în care avansăm către o politică agricolă mai ambiţioasă din punct de vedere ecologic, mai conştientă din punct de vedere social şi orientată către performanţă. Noul model de performanţă va garanta că PAC se va concentra mai mult pe atingerea obiectivelor sale şi mai puţin pe simpla respectare a normelor. De asemenea, ne-am asigurat că plăţile PAC sunt mai transparente şi că interesele financiare ale UE sunt mai bine protejate. Această PAC va fi cu adevărat un succes.”

Raportorul pentru „Regulamentul privind organizarea comună a pieţei produselor agricole”, Eric Andrieu (S&D, Franţa) a afirmat: „„Pentru prima dată peste 30 de ani, datorită organizării comune a pieţei în cadrul reformei PAC, reformele aprobate astăzi vor duce la o mai bună reglementare a pieţei şi nu la dereglementare. Putem fi mândri de cât de departe am ajuns, deoarece progresele realizate sunt importante pentru fermieri, pentru sectorul agricol şi pentru consumatori. Organizarea comună a pieţelor este, cu siguranţă, un prim pas în direcţia cea bună.”

Următorii paşi

Normele PAC în vigoare au fost extinse până după 31 decembrie 2020 şi au fost înlocuite cu dispoziţii tranzitorii până la sfârşitul anului 2022. Odată aprobate de Consiliu, noile norme se vor aplica de la 1 ianuarie 2023.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite