Poliţia autostopului, la Senat: şoferii care iau călători la „ia-mă nene“, pasibili de amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a mai încercat adoptarea acestui proiect în ultimul an, dar l-a restras din dezbaterile publice FOTO Adevărul
Guvernul a mai încercat adoptarea acestui proiect în ultimul an, dar l-a restras din dezbaterile publice FOTO Adevărul

Persoanele fizice sau juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism fără autorizaţie vor fi sancţionate cu amendă între 1.000 şi 5.000 de lei, potrivit unui proiect de lege adoptat de către Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie adoptat de către Camera Deputaţilor şi promulgat de preşedintele României. Acesta completează Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere şi stabileşte amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei pentru taximetria neautorizată.

Legea 38/2003 prevede că „transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se pot executa numai de transportatori autorizaţi“, însă nu conţine sancţiuni concrete pentru încălcarea acestei prevederi.

Guvernul vrea să elimine „rechinii“

Guvernul arată, în expunerea de motive a proiectului adoptat miercuri de Senat, că în ultima perioadă se constată existenţa unor practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local cât şi transportul judeţean de persoane, aceste practici ilicite determinând efecte negative asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, cât şi aupra siguranţei circulaţiei.

„De asemenea, aceste practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pune în dificultate asigurarea unui mediu concurenţial corect pe piaţa transportului rutier de persoane“, mai arată Executivul.

Fantezii legislative

Guvernul a mai încercat şi anul trecut impunerea acestui proiect, dar l-a retras din dezbatere publică după ce Poliţia a transmis că este aproape imposibil de a fi pus în practică.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite