AutoHop.ro, un site cu 5.000 de utilizatori care-şi împart maşina şi fac autostopul virtual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii au la dispoziţie o nouă platformă de împărţire a maşinii. Cunoscut până acum sub numele de Zivi.ro, Autohop.ro este o platforma de ride sharing pentru cei care vor să călătorească în România sau în afară.

Acum trei luni, Autohop.ro a fost lansat în sistem beta în România. Acum are 5.000 de utilizatori înregistraţi, fiecare cu profiluri completate astfel încât să fie de încredere şi să putem afla suficiente informaţii despre ea.

Pentru a putea da un anunţ pe Autohop, un şofer trebuie să furnizeze şi date complete referitoare la maşina pe care o are. Fiecare pasager sau şofer primeşte rating-uri de la cei care au călătorit cu el.

Ridesharing-ul este fenomenul prin care şoferii care au un loc liber în maşină pot să le ofere contracost sau gratuit pentru utilizatori. Mai multe platforme de acest tip au fost lansate în ultima vreme, inclusiv pagini de Facebook care au mutat autostopul de pe stradă în mediul virtual. Pentru şofer, beneficiile sunt evidente – nu circulă singur şi poate economisi bani la benzină. Pentru pasager, poate fi o metodă mai rapidă şi mai comodă. 

Autohop.ro este noul nume al Zivi pentru că, potrivit blogului oficial al site-ului, utilizatorii s-au plâns că numele nu este concludent. Pagina de Facebook rămâne tot Zivi.ro. 

image

 Alte alternative

Platforma 4inmasina.ro a fost lansată pe 22 aprilie 2013, cu ocazia Zilei Pământului. După cum spune şi Ioana Proca, „ideea ne-a venit dintr-o necesitate, de a îmbunătăţi cumva traficul din Bucureşti. Ne-am uitat în jurul nostru, la oameni care pornesc în fiecare dimineaţă către job singuri şi umplu bulevardele oraşului, pe aceeaşi rută în fiecare zi. Aceeaşi oameni se plâng de această situaţie, precum şi de faptul că nu mai au timp să interacţioneze cu adevărat cu oamenii din jurul lor“.

Site-ul funcţionează după un sistem destul de simplu. Un utilizator trebuie să-şi facă un cont, iar apoi poate posta un anunţ. Există şoferi care pot să-şi pună la dispoziţie maşina şi călători care să găsească un scaun liber spre localitatea unde vor să ajungă sau spre locul de muncă. De exemplu, Ionuţ a postat pe 28 aprilie un anunţ pentru data de 1 mai, când locurile în tren sunt oricum limitate. Pleacă de la Brăila şi se duce la Piatra Neamţ. Putea să ia pasageri din Adjud, Bacău sau Focşani, dar a anunţat că are doar trei locuri libere şi este nefumător. Totul a fost anunţat cu ajutorul formularului de pe site: ce maşină are, ce culoare, dacă permite copii, fumat sau animale.

<strong>Autostop pe Facebook</strong>

Reţeaua socială este un loc potrivit pentru cei care doresc să găsească transport alternativ şi ieftin. Grupurile de autostop virtual s-au înmulţit în ultima vreme, iar multe dintre ele au şi tematică acum. Câteva dintre cele pe care le-am găsit în documentarea noastră au fost „Ia-mă nene“, „carpooling ro“ sau „Autostop Vama Veche – Restul ţării şi retur“. Cei care se duc în staţiunea de la Marea Neagră au posibilitatea de a descoperi parteneri de drum şi de distracţie. De cele mai multe ori, singura cheltuială este împărţirea avantajoasă a carburantului. 

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite