Poliţele RCA ar putea fi suspendate până la nouă luni. Cine ar putea beneficia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patronatele din asigurări susţin că măsura ar putea duce la colapsul industriei FOTO 123RF
Patronatele din asigurări susţin că măsura ar putea duce la colapsul industriei FOTO 123RF

Poliţele RCA ar putea fi suspendate pe o perioadă cuprinsă între trei şi nouă luni, pentru transportatorii care nu folosesc anumite autovehicule în această perioadă de criză, arată informaţiile transmise de patronatele din asigurări, care se opun măsurii, spunând că ar putea duce la colapsul industriei.

Ministerul Transporturilor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au dezbătut, în cadrul unei întâlniri neoficiale, posibilitatea suspendării poliţelor RCA, Casco şi de răspundere a transportului (CMR) pentru transportatorii afectaţi, arată informaţiile transmise de Cristian Bălănică, directorul executiv al Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare din România (PRBAR).

El susţine că la întâlnire nu au fost prezenţi şi reprezentanţi ai industriei asigurărilor şi atrage atenţia asupră consecinţelor unei astfel de decizii.

Patronatul Brokerilor susţine că trebuie să fim conştienţi că absolut toate companiile care au în folosinţă mijloace de transport şi-ar dori să solicite suspendarea plăţii poliţelor RCA, precum şi toate persoanele fizice care nu utilizează autoturismele pe durata carantinei şi a stării de necesitate.

Totuşi, PRBAR atrage atenţia autorităţilor că intenţia de a suspenda de la plata ratelor de asigurare ar putea conduce la colapsul industriei de asigurări din România şi întoarcerea la situaţia nedorită din anii 2016.

„După 4 ani în care în piaţa asigurărilor au avut loc dezechilibre majore şi am asistat la tarife RCA de 25.000 RON/cap tractor, suntem în acest moment într-o situaţie de echilibru din punct de vedere al tarifelor RCA.  Orice solicitări de amânare a plăţii ratelor de asigurare sau de suspendare a unor contracte nu conduc automat la suspendarea plaţii daunelor produse în această perioadă, acest demers putând genera dificultăţi de cash-flow uriaşe pentru asigurătorii RCA, chiar creşterea abruptă de tarife ulterior crizei”, susţin reprezentanţii PRBAR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite