PNDR 2007-2013 nu se prelungeşte pentru România. Spunem adio unor finanţări de 400 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin PNDR 2007-2013 au fost alocate României 9,3 miliarde de euro pentru agriculrtură
Prin PNDR 2007-2013 au fost alocate României 9,3 miliarde de euro pentru agriculrtură

România nu a obţinut prelungirea termenului de rambursare a plăţilor pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013, deşi 16 state au susţinut solicitarea României în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit, care a avut loc marţi la Luxemburg.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Constantin, a reiterat cererea României de a extinde cu şase luni termenul de rambursare a plăţilor pentru proiectele de dezvoltare rurală PNDR 2007-2013.

Şeful MADR declara, luni, că România ar putea salva de la dezangajare circa 400 de milioane de euro dacă va obţine prelungirea cu şase luni a termenului de rambursare a plăţilor în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, în condiţiile în care au fost reziliate proiecte importante în ultima perioadă din lipsa capacităţii de cofinanţare a beneficiarilor.

Proceduri complicate

Solicitarea noastră a fost susţinută de 16 state membre ale UE, însă modificarea actelor juridice europene are nevoie şi de acceptul Consiliului şi Parlamentului European.

"Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a explicat că procedura legislativă nu ar permite Comisiei Europene modificarea actelor juridice europene şi că ar fi nevoie de acceptul Consiliului şi Parlamentului European", se arată în comunicatul MADR.

Pe de altă parte, în cadrul reuniunii s-a ajuns la un acord general pentru regulamentul privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice necesar pentru a fi demarate negocierile cu Parlamentul European.

Gradul de absorbţie: 85%

Plăţile totale efectuate până în prezent din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 au depăşit 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii şi pentru decontarea plăţilor directe către fermieri.

Astfel, România a ajuns la un grad de absorbţie a fondurilor europene acordate pentru agricultură şi dezvoltare rurală de peste 85%.

Valoarea totală a PNDR 2007-2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocaţi proiectelor de investiţii prin 12 măsuri şi trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăţi directe prin patru măsuri.


Ce mai vor agricultorii europeni

Alte subiecte de interes de pe agenda reuniunii de la Luxembourg au fost prezentarea de către Comisia Europeană a rapoartelor sale privind indicarea obligatorie a ţării de origine sau a locului de provenienţă a laptelui, altor tipuri de carne decât cea de vită, porc, oaie, capră şi de pasăre şi a alimentelor neprelucrate, a alimentului dintr-un singur ingredient şi a ingredientelor care reprezintă peste 50% dintr-un aliment.

Majoritatea delegaţiilor au exprimat interesul de a continua dezbaterile pe această temă cu toate că rapoartele indică faptul că o astfel de cerinţă obligatorie va genera costuri suplimentare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite