UPDATE România primeşte de la Comisia Europeană cei mai mulţi bani din UE pentru dezvoltare rurală: 8,1 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a aprobat marţi 24 de programe pentru dezvoltare rurală, în valoare totală de 27 de miliarde de euro, destinate îmbunătăţirii competitivităţii sectorului agricol până în 2020, iar României i-au fost alocate cele mai mari fonduri, de 8,128 miliarde de euro, reprezentând 8,18% din total.

Pe lângă România, statele beneficiare ale acestor programe sunt Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Irlanda, Italia, Spania, Suedia şi Marea Britanie.

Dintre aceste state, Bulgariei i-au fost alocate fonduri de 2,36 miliarde de euro (2,38% din total), Cehiei 2,3 miliarde de euro (2,32%), iar Croaţiei 2,02 miliarde de euro (2,04%). Germania va beneficia de fonduri în valoare de 4,31 miliarde de euro, alocate mai multor regiuni.

La finanţarea europeană de 8,128 miliarde de euro destinată României se adaugă o contribuţie naţională de 1,347 miliarde de euro.

Cele 28 de state membre vor beneficia în perioada 2014-2020 de fonduri UE în valoare de 99,6 miliarde de euro, prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).

"Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este pregătită să primească proiecte în sesiune continuă, ceea ce constituie o noutate faţă de programul anterior.
Noul Program vine cu o serie importantă de simplificări procedurale, care va permite o accesare mult mai facilă şi direcţionată spre cei ce au efectiv nevoie de finanţare”, a precizat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pentru ce sunt alocate fondurile

Noul Program destinat dezvoltării agriculturii în România cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii agroalimentare şi integrarea producţiei naţionale în lanţuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

"Comisia Europeană a aprobat astăzi 24 de programe de dezvoltare rurală destinate îmbunătăţirii competitivităţii în sectorul agricol al UE, protejarea zonelor rurale şi a mediului şi consolidarea economică şi socială a comunităţilor rurale până în 2020", se arată într-un comunicat al Executivului UE.

Potrivit CE, programele adoptate marţi vor crea peste 40.000 de locuri de muncă în zonele rurale şi aproximativ 700.000 de locuri de formare pentru a încuraja inovarea, transferul de cunoştinţe, practicile agricole durabile şi întreprinderi mai puternice în mediul rural.

Prin aceste programe, statele vor avea la dispoziţie fonduri în valoare de 27 miliarde de euro din bugetul UE, cofinanţate prin alte fonduri publice la nivel naţional, regional şi/sau prin fonduri private.

Modernizarea exploataţiilor agricole, sprijinul acordat tinerilor agricultori, gestionarea durabilă a terenurilor şi îmbunătăţirea infrastructurilor de bandă largă se numără printre acţiunile prioritare ale programelor naţionale şi regionale adoptate.

Fiecare ţară îşi stabileşte priorităţile

"Una dintre cele mai importante trăsături ale conceptului nostru de dezvoltare rurală constă în faptul că avem priorităţi, însă este la latitudinea fiecărui stat membru sau a fiecărei regiuni să elaboreze un program adaptat provocărilor şi oportunităţilor sale.
Programele adoptate astăzi oferă finanţare pentru o serie de proiecte dinamice, care variază de la proiecte de modernizare pentru agricultură şi de încurajare a reînnoirii generaţiilor în Croaţia şi România, până la extinderea conexiunilor în bandă largă în zonele cu o densitate scăzută a populaţiei din Emilia Romagna şi la sprijinul pentru agricultura ecologică în Suedia sau consolidarea gestionării ecologice a terenurilor la 1 milion de hectare de teren agricol din Irlanda", a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală Phil Hogan.

Acorduri de parteneriat cu fiecare stat

Sprijinul pentru dezvoltare rurală este aşa-numitul pilon al doilea al politicii agricole comune, care furnizează statelor membre un pachet de finanţare UE gestionat la nivel naţional sau regional, în cadrul programelor multianuale cofinanţate.

În total, sunt prevăzute 118 programe în toate cele 28 de state membre, cu sprijin în valoare de 99,6 miliarde de euro din fonduri UE, în perioada 2014-2020, prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), aceste măsuri fiind cofinanţate prin finanţări naţionale, regionale şi private suplimentare.

Programele adoptate marţi cresc numărul proiectelor de dezvoltare rurală aprobate la 51, ceea ce înseamnă că, până în prezent, au fost aprobate programe în valoare de peste 62 de miliarde de euro (aproximativ 62,4 % din buget).

Noul Regulament privind dezvoltarea rurală pentru perioada 2014-2020 abordează şase priorităţi economice, de mediu şi sociale, iar programele includ obiective clare care stabilesc realizările urmărite.

În plus, pentru a coordona mai bine acţiunile şi pentru a maximiza sinergiile cu alte fonduri structurale şi de investiţii europene (ESIF), s-a încheiat cu fiecare stat membru în parte un acord de parteneriat în care se prezintă strategia generală pentru investiţiile structurale finanţate de UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite