Plumb: România nu a plătit credite de la BEI şi BERD din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rovana Plumb FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Rovana Plumb FOTO Inquam Photos Octav Ganea

România nu a plătit din fonduri europene credite de la BEI şi BERD, a declarat marţi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, contrazicând afirmaţia senatorului PNL Florin Cîţu.

„România nu a plătit din fonduri europene credite de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Noi am decontat proiecte de infrastructură implementate de autorităţile române. Toate proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile sunt întâi finanţate din bugetul de stat. Beneficiarul are relaţia directă cu statul român. Statul român solicit rambursarea şi reîntregeşte bugetul de stat din fonduri europene pentru banii cheltuiţi în finanţarea proiectelor de dezvoltare ale României”, a explicat Rovana Plumb.

Ministrul a spus că important este de reţinut că, în conformitate cu procedurile europene, România nu a plătit din fonduri europene credite de la aceste bănci europene.

Senatorul liberal Florin Cîţu a scris, recent, că datoria externă a fost platită din fonduri europene, şi nu ”din creşterea economică trâmbiţată de PSD+ALDE”.

Afirmaţia sa a fost contrazisă ulterior şi de ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici: „Lupta politică nu mai are nicio legătură cu realitatea sau cu profesionalismul celor care au impresia că înţeleg peste noapte iţele finanţelor sau ale economiei. Este deopotrivă amuzant şi aberant să vezi cum măsuri luate la un moment dat de Guvernul României, într-adevăr, cu acordul Comisiei Europene (dar nu cu un singur Comisar al politicii regionale!) şi nu doar de România, măsuri care au condus la cel mai mare progres în utilizarea fondurilor europene începând cu anul 2013, sunt astăzi prezentate de politicieni mai degrabă ignoranţi, ca să nu spun rău intenţionaţi, drept minciuni sau bombe”, a scris Teodorovici pe Facebook.

Potrivit acestuia, continuarea finanţării proiectelor care nu au fost finalizate într-un singur ciclu financiar sau decontarea din fonduri europene a unor proiecte importante finanţate din fonduri naţionale sau atrase de la diverse instituţii financiare (inclusiv BEI şi BERD) ”au fost măsuri luate în deplină conformitate cu regulamentele europene”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite