Plata utilităţilor, amânată pentru 3 luni. Proiectul a fost trimis spre promulgare. Condiţii pentru persoanele fizice DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata utilităţilor (gaze, energie electrica, apa, canalizare, salubritate, telefonie, cablu tv, etc) va putea fi amânată pentru o perioadă de 3 luni, proiectul aprobat de Parlament fiind deja transmis preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Legea va intra în vigoare în 3 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial. 

Potrivit actului normativ, pentru a putea cere această amânare de 3 luni, persoanele fizice trebuie să fie afectate direct sau indirect de măsurile impuse de autorităţile competente, pe perioada stării de urgenţă sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare.

„La expirarea perioadei de 3 luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere”, se arată în actul normativ trimis preşedintelui spre promulgare.

Principalele prevederi

Operatorii economici care suportă amânarea la plată vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună.

Pentru acoperirea echivalentului sumelor afectate de amânarea pl,ăţii cu trei luni, Ministerul Finanţelor Publice pune la dispoziţia furnizorilor de utilităţi, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie cu dobânda zero pentru o perioadă de până la 18 luni.

Ministerul Finanţelor Publice va garanta linii de creditare în regim de factoring pentru furnizorii de utilităţi afectaţi de amânarea plăţii utilităţilor pentru o perioadă de până la 18 luni.

Guvernul defineşte până la data de 01 mai 2020 consumatorul vulnerabil, elaborează şi pune în funcţiune o schemă de ajutor pentru aceştia.

În termen de 10 zile de la adoptare, Ministerul Finanţelor Publice va elabora normele metodologice de aplicare a acestei legi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite