Plafonarea preţului la lemnul de foc ar putea crea blocaje pe piață, susţin marile reţele de magazine

0
0

Ordonanţa de Urgenţă care plafonează preţul la materialele lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece nu îşi va atinge scopul declarat şi anume protejarea populaţiei, susţine Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Guvernul a plafonat preţul lemnului pentru foc, Foto: Shutterstock
Guvernul a plafonat preţul lemnului pentru foc, Foto: Shutterstock

,,Asociația Marilor Rețele Comerciale din România împărtășește preocupările și îngrijorările asociațiilor de profil și ale operatorilor economici care sunt direct impactați de prevederile OUG 134/2022 privind unele măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce privește utilizarea materialelor lemnoase.

AMRCR consideră că în forma actuală, Ordonanța de Urgență care plafonează prețul la materialele lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece nu își va atinge scopul declarat – protejarea populației, și ar putea determina obstacole în piața lemnului, generând dificultăți de achiziție a lemnului de foc și a produselor derivate din lemn, cu repercusiuni asupra consumatorului final.”, transmite sursa citată.

Reprezentanţii organizaţiei consideră că plafonarea de preț doar la vânzătorul final, va crea blocaje pe piață și va afecta desfășurarea concurențială a activității operatorilor din domeniu, penalizând exact acele companii care respectă regulile pieței și sunt responsabile față de consumator.

,,AMRCR își exprimă speranța că factorii de decizie vor lua în considerare o revizuire cât mai rapidă a actului normativ, cu atât mai mult cu cât, în opinia noastră, este necesar ca reglementările legislative emise sa includă precizări clare privind aplicabilitatea și modul de implementare, pentru a evita o eventuală distorsionare a pieței în plină criză a energiei și în debutul sezonului rece.”, arată Asociaţia.

AMRCR grupează următoarele companii de retail alimentar și nealimentar din România: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Profi, Selgros și este membră a Confederației Patronale ,,Concordia” și a organizației ,,EuroCommerce“.

Plafonarea preţului la lemnul de foc

Guvernul a aprobat, miercurea trecută, plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

În urma discuţiilor din coaliţie şi deciziei cu privire la plafonarea preţului, astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă prin care preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete de lemn se stabileşte un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus şi la pelete (…) este maxim 2.000 lei pe tonă cu TVA inclus”, a afirmat ministrul, după şedinţa Executivului.

Oficialul a precizat că această măsură vine în sprijinul cetăţenilor care sunt afectaţi de creşterile de preţuri pe plan naţional, generate de situaţia internaţională de pe piaţa de profil şi de războiul din Ucraina.

Creşteri similare se constată pe toate pieţele europene, ne influenţează în mod negativ şi războiul, pentru că am avut cantităţi uriaşe de lemn importate din Ucraina şi această incertitudine a afectat inclusiv piaţa naţională şi este nevoie de un asemenea demers în susţinerea cetăţenilor care pentru sezonul de iarnă folosesc lemnul ca resursă în gospodărie”, a menţionat ministrul.

Potrivit acestuia, preţul plafonat este preţul final la consumator şi se referă la toţi comercianţii, toţi agenţii economici, toate persoanele fizice care vând lemn de foc.

Este preţul final, se referă la toţi cei care vând lemn de foc. Nu există în momentul de faţă o propunere de compensare, este doar plafonarea preţului”, a subliniat Tanczos Barna.

Ministrul a adăugat că prevederile ordonanţei intră în vigoare în 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Sunt prevăzute sancţiuni pentru agenţii economici care nu respectă actul normativ şi vând lemnul de foc la un preţ mai mare.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite