Plafonarea preţului la gazele ruseşti: state UE cer un plan Comisiei Europene

0
0

Un grup de state UE cer Comisiei Europene să pregătească, în această săptămână, un plan de plafonare a preţului gazelor ruseşti la nivelul Uniunii, relatează Reuters.

Unele state UE cer introducerea unui plafon asupra prețului gazelor rusesti, Foto: Shutterstock
Unele state UE cer introducerea unui plafon asupra prețului gazelor rusesti, Foto: Shutterstock

La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a propus un pachet de măsuri de urgenţă pentru a combate creşterea preţurilor energiei, dar a evitat plafonarea preţului gazelor, o idee care a divizat cele 27 de state membre ale blocului.

Totuși, țările în favoarea unei astfel de plafonări plănuiesc să intensifice presiunea asupra Bruxelles-ului, printr-o scrisoare în care cer Comisiei Europene să facă propuneri privind un plafon al preţului gazelor, pentru a fi discutate vineri, 30 septembrie, la o nouă reuniune a miniştrilor UE ai Energiei, transmite News.ro

Recunoaştem eforturile depuse de Comisie şi măsurile pe care le-a propus pentru a face faţă crizei. Dar încă nu abordăm cea mai gravă problemă dintre toate: preţul cu ridicata al gazelor naturale", se arată într-un proiect al scrisorii, văzut de Reuters.

Oficiali ai UE au declarat că aproximativ 10 ţări iau în considerare semnarea scrisorii, printre care Belgia, Italia, Polonia, Malta şi Grecia.

Adresat comisarului UE pentru Energie, Kadri Simson, proiectul de scrisoare solicită o limitare a preţurilor pentru toate tranzacţiile angro de gaze.

Diplomaţii discutau luni despre scrisoare, însă conţinutul acesteia s-ar putea schimba în continuare. Proiectul spune că limitarea preţurilor gazelor ar ajuta ţările să controleze „presiunile inflaţioniste insuportabile” care afectează gospodăriile şi întreprinderile şi ar putea fi concepută într-un mod care să asigure securitatea aprovizionării.

Alte state se opun limitării preţurilor gazelor, ridicând îndoieli cu privire la faptul că vreo propunere a UE va câştiga suficient sprijin.

Germania, Ţările de Jos şi Danemarca spun că limitarea preţurilor ar putea pune în pericol securitatea aprovizionării, subminând capacitatea UE de a atrage livrări de gaze în această iarnă.

Rusia a redus livrările de gaze către Europa, de când Occidentul a impus sancţiuni împotriva Moscovei, care a invadat Ucraina, lăsând ţările să caute surse de aprovizionare alternative.

Până în prezent, Comisia Europeană a propus măsuri de urgenţă ale UE, inclusiv taxe excepţionale pe profit pentru firmele energetice şi reduceri ale consumului de energie electrică.

Ţările UE negociază aceste propuneri şi urmăresc să le aprobe atunci când miniştrii Energiei din UE se vor reuni vineri. Între timp, sunt în lucru şi alte propuneri ale UE - inclusiv sprijin cu lichidităţi pentru firmele energetice şi măsuri suplimentare pentru scăderea preţurilor gazelor.

Comisia Europeană ar urma să publice săptămâna aceasta o actualizare cu privire la noile măsuri pe care le explorează, dar oficialii UE au declarat luni că acest lucru este acum aşteptat la începutul lunii octombrie.

Miniștrii UE au respins propunerea de plafonare

La reuniunea din 9 septembrie, miniștrii energiei din UE nu au ajuns la un acord privind plafonarea prețului gazului rusesc. Țările care importă cantități mari se tem că Rusia va reacționa prin oprirea tuturor fluxurilor de gaze, aruncându-le în recesiune.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va opri complet livrările către Europa, dacă s-ar aplica un plafon de preţ pentru gazele ruseşti.

Ungaria a fost una dintre țările care s-au opus, la începutul lunii, introducerii unui plafon maxim al prețului plătit pentru gazele naturale importate din Rusia la reuniunea miniștrilor.

Plafonarea prețurilor este o sancțiune energetică ascunsă. Am spus clar că noi nu suntem dispuși să negociem sancțiuni energetice”, a scris ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook, cu referire la faptul că guvernul de la Budapesta anunțase încă de pe 24 august că nu este dispus nici măcar să stea la masa discuțiilor în ceea ce privește impunerea unor noi sancțiuni energetice împotriva Rusiei.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite