Pilonul II a ajuns la 95,62 miliarde de lei. În ce sunt investiți banii

0
Publicat:

 Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 95,62 miliarde de lei, la finalul lunii noiembrie 2022, în creştere cu 11% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2021.

Un bărbat pune într-un borcan mai multe fișicuri de monede, din ce în ce mai înalte
Pilonul II avea active în valoare de 95,62 miliarde de lei, la finalul lunii noiembrie

"Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 89% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB", se menţionează în raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 60,065 miliarde de lei, respectiv 62,79%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 20,847 miliarde de lei (21,79%), iar pe poziţia a treia obligaţiunile corporative, cu 7,668 miliarde de lei (8,02% din total active).

Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,946 milioane de participanţi.

În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

BNR: Românii pierd 100 de milioane de lei din cauza impozitării dividendelor

Participanții la Pilonul II de pensii private pierd 100 de milioane de lei prin impozitarea dividendelor, declara spre finalul lunii noiembrie Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

Aş vrea să vorbesc despre două schimbări legislative care sunt amplu dezbătute în această perioadă, şi anume OUG-ul de tăiere a comisioanelor unde, am realizat singur calculele, 50 de milioane de lei s-ar muta de la administratori la participanţii de fonduri de pensii. Se plănuieşte tăierea comisionului din contribuţii, de 0,5%. Mai este o altă ordonanţă, cred că s-a şi aprobat de către plenul Parlamentului, OG 16 care introduce impozitarea dividendelor. La fel am făcut calculele. 150 de milioane de lei pleacă de la participanţi la stat, impozit pe dividende. E o estimare grosieră, dar e destul de simplu calculul. Ştim cât sunt dividendele, ştim cât sunt activele. Deci 50 de milioane de lei pleacă de la administratori la participanţi, de la participanţi pleacă 150 de milioane de lei la stat. Deci la finalul zilei, din cele două proiecte legislative avem următoarele cifre: administratorii închid ziua cu minus 50 de milioane de lei, participanţii închid ziua cu minus 100 de milioane de lei, statul închide ziua cu 150 de milioane de lei”, a spus Cristian Popa  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite