Pierderile Alro au crescut în 2014, până la 141 de milioane de lei, din cauza costurilor cu energia, a scăderii preţului la aluminiu şi a aprecierii dolarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alro este cel mai mare producător de aluminiu din sud-estul Europei, dar de câţiva ani are probleme din cauza costurilor suplimentare cu energia
Alro este cel mai mare producător de aluminiu din sud-estul Europei, dar de câţiva ani are probleme din cauza costurilor suplimentare cu energia

Alro Slatina a avut anul trecut o pierdere ajustată de 141 milioane lei, faţă de un rezultat negativ de 86 milioane lei cu un an în urmă, din cauza taxelor de pe piaţa energiei, preţului scăzut al aluminiului şi aprecierii dolarului, deşi vânzările au crescut cu 2%, până la 2 miliarde lei, potrivit datelor comunicate Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

„Taxele asupra energiei, preţul încă scăzut al aluminiului pe pieţele internaţionale şi aprecierea semnificativă într-un timp foarte scurt în decembrie a dolarului american au făcut ca şi anul trecut să continuăm să înregistrăm pierderi. Suntem încrezători, însă, că măsurile recente de reducere cu până la 85% a cotei de certificate verzi pentru industrie, aprobate la finele lui 2014, vor avea un impact pozitiv asupra activităţii noastre. Acestea, împreună cu noile tehnologii implementate şi cu creşterea eficienţei ne vor permite să continuăm strategia de dezvoltare pe termen lung“, a declarat, într-un comunicat, Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al producătorului de aluminiu.

El a afirmat că măsurile de creştere a eficienţei operaţiunilor, de reducere a consumurilor de energie şi investiţiile de circa 500 de milioane de dolari realizate în ultimii zece ani au dus la un rezultat operaţional pozitiv, în ciuda factorilor externi companiei care au continuat să afecteze negativ rezultatul final.

Alro a avut un profit EBIT de 51 milioane lei, faţă de un EBIT negativ de 211 milioane de lei în 2013.

„Rezultatele au fost influenţate semnificativ, şi în 2014, de costurile cu eco-taxele generate de schema de supracompensare a sectorului de energie regenerabilă, Alro înregistrând cheltuieli de 550 milioane lei pentru certificatele verzi şi pentru taxa de cogenerare în ultimii patru ani, din care 130 milioane de lei în 2014. În plus, anul 2014 a continut să fie marcat de un preţ scăzut al aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME), acesta atingând un nou minim istoric al ultimilor cinci ani de 1.642 USD/ tonă în luna februarie 2014, deşi media anului a fost similară cu cea a lui 2013, respectiv 1.867 USD/ tonă, faţă de 1.845 USD/ tonă“, arată compania.

Alro a avut anul trecut o producţie totală de aluminiu primar de 263.000 de tone şi o producţie de aluminiu procesat de 78.000 de tone, ultima categorie înregistrând o creştere cu 7.000 tone faţă de 2013.

Anul trecut, Alro a înregistrat o creştere a vânzărilor pentru produsele cu valoare adăugată mare cu 6.000 de tone, în timp ce segmentul de aluminiu primar a raportat vânzări similare cu cele din 2013.

Alro este o subsidiară a Vimetco, companie controlată de către oligarhul rus Vitali Machitski. Vimetco are operaţiuni în România, China şi Sierra Leone şi este listată la Bursa de Valori de la Londra. 

Grupul rus controlează 84,2% din acţiunile Alro, iar Fondul Proprietatea controlează 10,21% din titluri.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite