Petrolul se ieftinește, după ce Donald Trump a afirmat că este aproape de un acord nuclear cu Iranul
0Prețurile petrolului au înregistrat joi, 15 mai, o scădere accentuată, după ce Donald Trump a anunţat progrese importante în negocierile pentru un acord nuclear cu Iranul.

La scurt timp după declaraţiile lui Trump la Doha, în Qatar, unde a afirmat că „SUA este foarte aproape de un acord de pace pe termen lung cu Iranul”, pieţele petroliere au reacţionat negativ. Investitorii anticipează o creştere a exporturilor de ţiţei iranian, ceea ce ar putea duce la o supraofertă pe piaţa globală, transmite CNBC, citat de News.ro.
Petrolul Brent cu livrare în iulie a scăzut cu 2,36%, închizând la 64,53 dolari/baril, iar WTI-ul american a închis la 61,62 dolari/baril, în coborâre cu 2,42%.
Declaraţiile liderului american au venit după ce un consilier de top al liderului suprem iranian a spus că Teheranul este dispus să semneze un acord, în anumite condiţii, dacă sancţiunile economice vor fi ridicate. Potrivit analiştilor, un eventual acord ar putea readuce pe piaţă până la 1 milion de barili de petrol pe zi din partea Iranului, ţară membră OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol).
„Această posibilitate este singurul motiv al scăderii preţurilor de azi dimineaţă,” a declarat analistul Tamas Varga, de la PVM, pentru CNBC. Totuşi, el a subliniat că impactul negativ asupra preţurilor ar putea fi temperat de faptul că OPEC+ ar putea încetini planurile de majorare a producţiei.
Iranul trece printr-o criză economică profundă, agravată de retragerea SUA din acordul nuclear din 2018, deprecierea monedei, proteste interne şi pierderea regimului Assad din Siria, un aliat esenţial. În plus, Israelul a eliminat majoritatea liderilor Hezbollah, slăbind influenţa regională a Teheranului.
Conform presei internaţionale, liderul suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei, anterior ostil negocierilor cu Washingtonul, a fost convins de oficiali guvernamentali să sprijine o redeschidere diplomatică, ca măsură de supravieţuire pentru regim.
De asemenea, Marea Britanie, Franța și Germania au fost avertizate luni, 12 mai, de Abbas Araqchi, ministrul iranian de externe, că o decizie de a declanșa mecanismul ONU care ar reinstitui sancțiunile împotriva Teheranului ar putea duce la o escaladare ireversibilă a tensiunilor.
Cele trei puteri europene pot reimpune sancțiunile împotriva Teheranului înainte de 18 octombrie, în baza rezoluției ONU de ratificare a pactului nuclear din 2015, în cadrul a ceea ce în cercurile diplomatice este cunoscut ca „mecanismul snapback”, potrivit Reuters.