Trump îi ia peste picior pe aliații SUA din cel de-al Doilea Război Mondial: „Fără noi, ar vorbi germană, poate și puțin japoneză”

0
0
Publicat:

Președintele Donald Trump a declarat joi, 15 mai, că, fără intervenția SUA, țările europene ar vorbi în germană.

Donald Trump/FOTO: AFP
Donald Trump/FOTO: AFP

„Iubim Franța, nu-i așa? Dar cred că noi am făcut ceva mai mult pentru a câștiga războiul decât Franța”, a spus Trump în fața militarilor americani de la baza al-Udeid din Qatar, în cursul unei digresiuni în jurul faptului că, în opinia sa, Statele Unite nu își celebrează suficient rolul crucial pe care l-au avut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), scrie Agerpres.

„Știi, nu vreau să fiu un tip pretențios, dar când Hitler și-a ținut discursul la Turnul Eiffel, aș spune că nu a fost tocmai ideal”, a spus el, stârnind râsete în rândul soldaților, referindu-se la invadarea teritoriului de către trupele naziste în 1940, după căderea armatei franceze.

Referindu-se la comemorările din 8 mai, Trump a adăugat: „L-am sunat pe președintele Macron, un băiat bun, de altfel”. El l-a imitat apoi pe șeful statului francez, rostind cu un oarecare accent franțuzesc: „Donald, sărbătorim victoria noastră asupra germanilor”. La care Trump a replicat izbucnind în râs: „Este minunat”.

Am câștigat războiul, și ei au ajutat, dar fără noi nu ar fi câștigat războiul” a subliniat el joi, referindu-se la toate țările europene care sărbătoresc victoria din 8 mai 1945 și 9 mai, în cazul Rusiei, moștenitoarea URSS.

„Fără noi, ar vorbi germană, poate și puțin japoneză. Noi am câștigat războiul și suntem singurii care nu sărbătorim”, a insistat el, înainte de a repeta că vrea să stabilească o zi de sărbătoare publică pentru a comemora victoria.

Donald Trump a făcut o serie de astfel de comentarii în luna mai, minimalizând rolul țărilor europene, în special cel al URSS, care începuse să respingă trupele naziste la începutul anului 1943.

SUA a oferit inițial ajutor Aliaților, înainte de a intra în conflict, după ce au fost atacate direct de Japonia la Pearl Harbor, în Hawaii, pe 7 decembrie 1941. Momentul emblematic al intervenției lor în Europa a fost debarcarea în Normandia din 6 iunie 1944, amintește AFP.

Potrivit cifrelor muzeului național din SUA consacrat celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au pierdut 416.800 de militari în timpul conflictului, puțin mai mult decât Regatul Unit (383.600), dar semnificativ mai puțin decât URSS, ale cărei pierderi au variat între 8,8 și 10,7 milioane de soldați.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite