Petroli┼čtii for┼úeaz─â sc─âderea redeven┼úelor, profit├ónd de ├«njum─ât─â┼úirea pre┼úului mondial al ┼úi┼úeiului ┼či de epuizarea resurselor interne

0
0
sonde petrol
Guvernul a promis ├«n mai multe r├ónduri cre┼čterea nivelului redeven┼úelor la media european─â, dar ├«nc─â nu a venit cu un proiect de lege

Companiile care extrag petrol ┼či gaze cer sc─âderea redeven┼úelor, din cauza efectului negativ al sc─âderii pre┼úului barilului de ┼úi┼úei ┼či a epuiz─ârii resurselor interne. De asemenea, societ─â┼úile de profil solicit─â eliminarea taxei pe st├ólp ┼či a taxelor suplimentare pe extrac┼úie ┼či liberalizarea gazelor.

Statul a a┼čteptat vreme de zece ani ca s─â poat─â majora redeven┼úele la ┼úi┼úei ┼či gaze naturale, ├«ns─â acum petroli┼čtii cer at├ót sc─âderea redeven┼úelor, c├ót ┼či eliminarea taxei pe st├ólp ┼či a taxelor speciale pe extrac┼úie ┼či liberalizarea gazelor. Companiile din domeniu argumenteaz─â cu presiunea pus─â asupra lor de sc─âderea pre┼úului barilului de ┼úi┼úei de la 115 la 50 de dolari, dar ┼či cu faptul c─â, ├«n ritmul actual de exploatare, produc┼úia rom├óneasc─â de petrol va ├«nceta ├«n zece ani.

ÔÇ×Nu am cerut o men┼úinere a actualelor redeven┼úe, ci sc─âderea lor. ├Än acest ritm de exploatare, petrolul se termin─â ├«n zece ani, cu redeven┼úe sc─âzute am putea da o gur─â de oxigen acestei industrii ┼či ar putea produce mai mult timpÔÇť, a afirmat, ├«n cadrul unei conferin┼úe, Artur Stratan, pre┼čedintele Asocia┼úiei Rom├óne a Companiilor de Explorare ┼či Produc┼úie Petrolier─â (ROPEPCA).

Redeven┼úa reprezint─â o tax─â pe care statul o percepe din valoarea produc┼úiei. ├Än sectorul de petrol ┼či gaze, redeven┼úele au valori ├«ntre 3,5% ┼či 13,5%, ├«n func┼úie de m─ârimea z─âc─âm├óntului.

Valoarea total─â a redeven┼úelor petroliere ┼či miniere ├«ncasate de stat anul trecut a fost de 1,6 miliarde de lei, din care cele colectate de la companiile de petrol ┼či gaze s-au ridicat la 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte a acestora este pl─âtit─â de Petrom ÔÇô care realizeaz─â ├«ntreaga produc┼úie de ┼úi┼úei a Rom├óniei ┼či jum─âtate din cea de gaze, ┼či Romgaz ÔÇô care extrage cealalt─â jum─âtate a produc┼úiei de gaze.

Un scandal perpetuu

Redeven┼úele au fost subiect perpetuu de scandal ├«n ultimii ani, din cauza sumelor mici care ajung la bugetul de stat comparativ cu profiturile companiilor care extrag hidrocarburile. Statul nu a putut majora nivelul redeven┼úelor deoarece acesta a fost trecut ├«n contractul de privatizare a Petrom, ├«n anul 2004. ├Än acel moment, autorit─â┼úile se angajau ├«n fa┼úa OMV s─â nu creasc─â nivelul redeven┼úelor timp de zece ani, iar interdic┼úia a expirat ├«n 2014. Premierul Victor Ponta a promis ├«nc─â din anul 2012 majorarea redeven┼úelor la ÔÇ×media european─âÔÇť, dar anul trecut a am├ónat implementarea unui nou sistem de taxare a hidrocarburilor justific├ónd c─â acest lucru nu poate fi f─âcut ÔÇ×peste noapteÔÇť.

├Än schimb, Guvernul a introdus de-a lungul ultimilor ani o serie de taxe care s─â aduc─â venituri mai mari la buget ┼či care au survenit ├«ndeosebi ├«n sectoarele petrolier ┼či energetic.

Prelungiri peste prelungiri

Spre exemplu, Executivul a introdus anul trecut o taxă pe construcţiile speciale de 1,5% din valoarea activelor. Ulterior, aceasta a fost redusă la 1% pentru acest an, iar prima variantă a noului Cod Fiscal promitea eliminarea sa din 2016. Numai că acesta a fost retrimis în Parlament, iar la reexaminare, eliminarea taxei pe stâlp a fost amânată pentru anul 2017. Singurul sector exceptat este agricultura, unde taxa pe stâlp se elimină de anul viitor.

De asemenea, ├«n 2013, autorit─â┼úile au introdus o serie de taxe suplimentare ├«n domeniul hidrocarburilor: o tax─â de 0,5% pe extrac┼úie ┼či o tax─â de 60% pe veniturile suplimentare realizate de operatori din liberalizarea pre┼úului la gaze. Cele dou─â au fost prelungite la finele anului trecut de Guvern, cu promisiunea elimin─ârii acestora la momentul intr─ârii ├«n vigoare a noului sistem de taxare a resurselor.

Iniţial, premierul Ponta a promis că proiectul va ajunge în Parlament în luna aprilie, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Următorul termen avansat a fost luna septembrie a acestui an.

Încă o amânare

Dar petroli┼čtii sunt sceptici c─â noul sistem de taxare va fi aplicabil din 2016. ÔÇ×Am a┼čteptat s─â continu─âm dialogul cu Ministerul de Finan┼úe ┼či cu Fondul Monetar Interna┼úional ┼či faptul c─â ├«nc─â nu am fost invita┼úi la discu┼úii, iar Dan Manolescu (secretar de stat la Finan┼úe - n.r.) a p─âr─âsit ministerul ne-a condus spre concluzia c─â va exista o ├«nt├órziere. De la ANRM nu avem ve┼čti, ┼čtim c─â ANRM a confirmat c─â acea comisie interministerial─â care a fost ├«ns─ârcinat─â s─â elaboreze un raport pe redeven┼úe s-a desfiin┼úat. Asta ├«nseamn─â c─â raportul a plecat c─âtre Cancelaria primului ministru. Ce curs va avea acel raport? ┼×i noi a┼čtept─âm s─â vedemÔÇť, a declarat ├«ntr-o conferin┼ú─â Artur Stratan, liderul asocia┼úiei care reune┼čte cele mai mari companii de profil de pe pia┼úa rom├óneasc─â.

Cum ar trebui s─â arate noul sistem de taxare

Noul sistem de taxare a hidrocarburilor ar trebui s─â prevad─â niveluri diferite de redeven┼úe ├«ntre exploat─ârile de pe uscat ┼či cele marine, potrivit lui Gheorghe Du┼úu, pre┼čedintele Agen┼úiei Na┼úionale pentru Resurse Minerale (ANRM). De asemenea, ar trebui s─â existe diferen┼úieri ├«ntre z─âc─âmintele marine de mic─â ad├óncime ┼či cele de mare ad├óncime, din cauza costurilor diferite pe care le implic─â. Concomitent, pe l├óng─â redeven┼úe, s-ar putea introduce ┼či un supraimpozit pe profitul realizat din extrac┼úie.

Noul sistem de taxare ar afecta at├ót Petrom ┼či Romgaz, c├ót ┼či ceilal┼úi concesionari de perimetre din Rom├ónia, precum ExxonMobil, Lukoil, NIS Petrol, Rompetrol, Stratum Energy, MOL sau Carlyle Group.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite