ANRM: Noile redevenţe petroliere vor fi definitivate în august şi vor intra la toamnă în Parlament. Va exista şi un supra-impozit pe profitul din exploatare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua modalitate de taxare a hidrocarburilor, la care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, va fi definitivată în luna august şi va intra în dezbatere în Parlament în sesiunea din toamnă.

„Ministerul Finanţelor Publice gestionează această activitate. Au fost mai multe runde de discuţii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). S-au făcut nişte evaluări şi simulări, se lucrează pe trei scenarii. În perioada imediat următoare vom finaliza aceste scenarii. Am avut discuţii şi cu reprezentanţii operatorilor. Vom mai avea o rundă de discuţii după ce finalizăm propunerea de proiect legislativ, astfel încât să reuşim acel echilibru, între atractibilitate şi un venit corespunzător la stat", a declarat Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM.

Noul sistem va cuprinde redevenţele, dar şi un supra-impozit pe profitul realizat de companii din activitatea de extracţie la petrol şi gaze, precum şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate pe acest segment.

Statul vrea mai mulţi bani

„Sper ca maximum o lună să fie finalizat, astfel încât acest proiect legislativ să fie pus la dispoziţia Parlamentului în momentul în care începe sesiunea de toamnă. Noile redevenţe vor intra în vigoare în ianuarie. La acest proiect de lege se lucrează încă de anul trecut. Operatorii vor taxe mai mici, reprezentanţii statului vor taxe mai mari, trebuie să găsim un echilibru“, a spus şeful ANRM.

El a precizat că societăţile care vor face explorări/exploatări la mare adâncime în largul mării, precum şi companiile cărora le vor fi concesionate perimetre epuizate vor beneficia de reduceri ale unor taxe.

„Va trebui să facem o delimitare între zăcămintele exploate pe uscat şi cele din largul mării, dar mai ales pe zăcămintele depletate (epuizate, n.r.). Acestea din urmă sunt zăcăminte care necesită costuri mai mari raportat la cantitatea de produs petrolier extras. Aceste activităţi ar trebui stimulate prin pârghii fiscale, de exemplu prin deduceri pentru investiţii. Vorbim de reducerea unor taxe în funcţie de calitatea zăcământului. Pentru că altfel ele nu devin tentante pentru operatori. Perimetrele au potenţial, dar costurile de extracţie sunt relativ mari. În ceea ce priveşte perimetrele la mare adâncime, în largul mării, la acestea se lucrează cu tehnologie sofisticată, lucrul este foarte greu. Şi distanţele faţă de ţărm sunt mari, avem de exemplu perimetrul Neptun care se află la 170 km de ţărm“, a precizat Duţu.

Bătaie pe Marea neagră

Valoarea totală a redevenţelor petroliere şi miniere încasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei, din care doar cele petroliere sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevenţe este plătită de Romgaz şi Petrom.

Exxon şi Petrom au anunţat în 2012 descoperirea unui zăcământ în Marea Neagră care ar avea între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. De asemenea, presa a scris la începutul acestui an că cele două companii au găsit o nouă pungă de gaze, estimată la 20-25 de miliarde de metri cubi. Concomitent, Lukoil şi Romgaz explorează împreună alte două perimetre.

Sterling Resources a vândut recent un perimetru din Marea Neagră către Petroceltic, iar aceasta din urmă a vândut mai departe toate concesiunile din România către fondul de investiţii GVC Investment.

Anterior, Sterling vânduse alte operaţiuni din ţara noastră către Carlyle Group. În fine, grupurile Gazprom Neft şi MOL explorează după hidrocarburi pe uscat.

Autorităţile au declarat în dese rânduri că din anul 2019 România va deveni independentă din punct d vedere energetic, şi că odată cu intrarea în producţie a zăcămintelor din Marea Neagră ţara noastră va putea alimenta şi Republica Moldova.

Anterior, grupul OMV, acţionarul majoritar al Petrom, dorea să exporte gazele româneşti din Marea Neagră prin intermediul gazoductului South Stream, sprijinit de Gazprom. Rusia a renunţat la South Stream la finele anului trecut, dar a anunţat un nou proiect, numit Turkish Stream.

Taxele suplimentare expiră în acest an

La finele acestui an expiră taxele suplimentare prelungite de către Guvernul Ponta la finele lui 2014, respectiv taxa de 0,5% pe extracţie şi taxa de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea gazelor. Concomitent, Executivul a prevăzut eliminarea taxei pe stâlp, prevăzută în Codul Fiscal. Aceasta va dispărea tot de la 1 ianuarie 2016.

Noi perimetre scoase la concesionare

ANRM a anunţat că va scoate la concesionare 30 de perimetre petroliere, pentru explorare, în cadrul Rundei a XI-a, operaţiunea urmând să aibă loc după aprobarea noii modalităţi de stabilire a redevenţelor pentru hidrocarburi.

„Suntem în curs de finalizare a Rundei XI de explorare, pentru acorduri petroliere în perimetre atât on-shore (pe uscat, n.r.), cât şi off-shore (în largul mării, n.r.). Aşteptăm totodată să finalizăm legea fiscală legată de activităţile petroliere. Runda va fi lansată imediat după aprobarea noului nivel al redevenţelor. Vom scoate la concesionare 30 de perimetre, fiecare având o suprafaţă de circa 1.000 km pătraţi. Acestea sunt puse la dispoziţia operatorilor pentru faza de explorare“, a afirmat preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.

Pentru aceste perimetre şi-au manifestat deja interesul companii mari petroliere din SUA, Canada şi Marea Britanie.

În ceea ce priveşte Runda X, organizată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în 2010, au fost atribuite 20 de perimetre, dintre care cinci se află în platoul continental din Marea Neagră. Unul dintre aceste 20 de acorduri, încheiat cu MOL, nu a fost ratificat nici până în prezent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite