Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM: Pe termen scurt, o majorare spectaculoasă a redevenţelor este puţin probabilă. Votul, până la vacanţa parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrom exploatează întreaga producţie de ţiţei a ţării şi jumătate din cea de gaze, cealaltă jumătate fiind extrasă de Romgaz
Petrom exploatează întreaga producţie de ţiţei a ţării şi jumătate din cea de gaze, cealaltă jumătate fiind extrasă de Romgaz

O majorare spectaculoasă a redevenţelor este puţin probabilă pe termen scurt, iar acestea se vor referi numai la viitoarele concesiuni, întrucât acordurile existente au fost deja semnate şi conţin clauze care includ redevenţele actuale, pe baza cărora companiile şi-au făcut planuri de afaceri pe 10-15 ani, a declarat Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), potrivit Agerpres.ro.

El a mai spus că o decizie în privinţa nivelului viitor al acestora ar putea fi luată într-o lună sau două, până la intrarea parlamentarilor în vacanţă.

„Pe termen scurt, o majorare spectaculoasă a redevenţelor este puţin probabilă. Noile redevenţe se vor aplica, cel mai probabil, acordurilor petroliere viitoare. Acordurile existente au fost deja semnate cu nişte clauze care includ redevenţele actuale, pe baza cărora companiile şi-au făcut planuri de afaceri pe 10-15 ani. Sistemul de redevenţă are avantajul că asigură un venit la bugetul de stat imediat, din momentul trecerii în exploatare (producţie). Sunt ţări unde redevenţa este zero, dar taxa pe profit este foarte mare“, a afirmat Duţu, potrivit sursei citate.

El a mai spus că „stabilirea cotelor redevenţei trebuie să ţină cont, pe de o parte, de caracteristicile geologice ale zăcămintelor existente în România şi, pe de altă parte, să se facă o distincţie clară între onshore şi offshore (de mică şi de mare adâncime)“.

Potrivit oficialului, valoarea totală a redevenţelor încasate de către stat în anul 2014 din exploatarea petrolului şi gazelor naturale s-a ridicat la 1,367 miliarde de lei. În ceea ce priveşte redevenţele minier datorate, valoarea acestora era de 248 milioane de lei, din care s-au încasat până în prezent aproximativ 190 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite