Peste jumătate din companiile româneşti prevăd o recesiune de proporţii istorice

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Raportul European al Plăţilor, ediţia 2020, realizat de Intrum România, arată că mai mult de jumătate dintre companiile româneşti se aşteaptă la o recesiune de proporţii istorice la nivelul întregii Europe.

Pentru 74% dintre companiile mari, mici şi mijlocii din România, plăţile care depăşesc data scadentă sunt o reală ameninţare asupra lichidităţilor (58%), dezvoltării afacerii şi angajării de nou personal (48%), dar şi asupra capacităţii de inovare (28%). Iar în contextul pandemiei Covid-19, acestea reprezintă o reală ameninţare asupra existenţei afacerii.

 “2020 va fi amintit în istorie ca anul pandemiei Covid-19, iar afacerile româneşti şi europene vor simţi probabil ecourile acestui an pe o perioadă foarte lungă de acum înainte. În timp ce menţinerea unui flux de numerar sănătos a fost în tot acest timp o prioritate pentru orice companie, oprirea pe scară largă a economiilor europene în lunile martie-mai a pus sub ameninţare buna funcţionare a companiilor. Fără un cashflow stabil, companiile întâmpină mari dificultăţi în îndeplinirea obligaţiillor financiare, în dezvoltare şi inovaţie. La Intrum România suntem alături de fiecare IMM şi corporaţie, cu soluţii personalizate de recuperare a creanţelor neîncasate, astfel încât managementul să se poată concentra pe strategii de creştere şi dezvoltare şi nu pe măsuri de supravieţuire.”, declară Cătălin Neagu, Managing Director Intrum România.

Pentru a contracara efectele negative pe care plăţile întârziate le au asupra tuturor sectoarelor de activitate, cele mai utilizate metode ale companiilor sunt oferirea unui discount ca alternativă (44%), oferirea unui termen de plată revizuit (43%) sau adaugarea unei suprataxe în cazul prelungirii termenului de plată (42%).

La nivel de prognoză asupra mediului de afaceri, 58% (versus 47% în 2019) dintre companii sunt de părere că, în maximum un an, ţara noastră va intra într-o recesiune de proporţii. Media la nivel european este de 56%, iar printre cele mai pesimiste ţări se numără: Italia (83%), Belgia (81%), Portugalia (76%), ţările cel mai puţin afectate la nivel declarativ fiind Irlanda (35%), Slovenia (37%), Serbia (38%).

Pentru a evita efectele negative ale unui curând declin economic, companiile mari au ca focus de implementare următoarele măsuri de precauţie, menite să reducă riscul expunerii la recesiune: identificarea celor mai expuse segmente de business (46%), programe de reducere a costurilor (38%), limitarea angajarilor (30%).

Cele mai importante concluzii ale raportului: 

57% dintre companiile din România prevăd riscul unei recesiuni istorice la nivelul întregii Europe

61% dintre companiile din România afirmă că acceptă termene de plată mai lungi decât cele care asigură buna funcţionare a companiei

Din cauza plăţilor primite cu întârziere, 55% dintre companiile din România nu pot investi în strategii de creştere

Raportul European al Plăţilor este bazat pe un studiu care a fost desfăşurat simultan în 29 de ţări din Europa, în perioada 14 februarie – 14 mai 2020. În acest raport, Intrum a adunat informaţii de la 9980 companii din întreaga Europă pentru a obţine informaţii relevante despre comportamentul de plată şi sănătatea financiară aferentă afacerilor europene. Rezultatele care au stat la baza ediţiei dedicate României au fost bazate pe răspunsuri din partea a 314 companii locale, selecţionate aleatoriu din punct de vedere al mărimii şi al industriei.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite