Patru din cinci români ştiu că este obligatorie asigurarea locuinţei împotriva dezastrelor naturale, însă doar unul din cinci se conformează

0
0

Patru din cinci români declară că au auzit despre obligativitatea de a-şi asigura locuinţele împotriva dezastrelor naturale. Cu toate acestea, până la 31 august 2018, doar 1 din 5 români a încheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor.

Mai concret, 80% dintre români ştiu că asigurările de locuinţe împotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundaţii şi alunecări de teren) prin poliţa obligatorie PAD sunt obligatorii, arată un studiu complex asupra percepţiei şi preferinţelor consumatorilor privind asigurările obligatorii şi facultative de locuinţe realizat pentru UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi

Cu toate acestea, mai puţin de unul din cinci români a încheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor. Astfel, la 31 august 2018, erau asigurate doar 1,68 milioane de locuinţe, conform datelor furnizate de către PAID – Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale.

75% ştiu că nu vor primi despăgubiri              

Conform studiului, 75% dintre români sunt informaţi cu privire la faptul că nu vor primi niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau din cel local în cazul unor dezastre naturale, dacă nu au încheiat o poliţă obligatorie de asigurare a locuinţei. În acelaşi timp, doar 41% dintre respondenţi declară că ştiu despre posibilitatea impunerii unor amenzi de către autorităţi, pentru nerespectarea obligaţiei legale de a îşi asigura locuinţele aflate în proprietate.

În ceea ce priveşte interesul faţă de asigurările de locuinţe, studiul a mai arătat că 74% dintre respondenţi sunt interesaţi, în timp ce două treimi dintre aceştia (66%) au declarat că, în opinia lor, o mai bună informare cu privire la asigurările obligatorii de locuinţe ar reprezenta un factor de motivaţie pentru încheierea unei astfel de poliţe. Studiul relevă şi că majoritatea românilor (70%) consideră că autorităţile publice locale şi centrale ar trebui să fie responsabile de informarea cetăţenilor cu privire la obligativitatea asigurărilor de locuinţe împotriva dezastrelor.

Nivelul redus al asigurărilor obligatorii PAD face ca ţara noastră să fie extrem de vulnerabilă în faţa evenimentelor catastrofale. Tocmai de aceea, creşterea acestui indicator trebuie să fie o prioritate. În acest sens, sunt necesare eforturi susţinute din partea autorităţilor, industriei de asigurări şi cetăţenilor.

O mai bună informare a populaţiei, luarea măsurilor pentru respectarea prevederilor legale şi derularea de programe pentru conştientizarea riscurilor la care oamenii se expun sunt factori care pot duce la creşterea numărului de locuinţe asigurate din România.

Studiul a fost realizat la cererea UNSAR, de către IRES – Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, în perioada 14-20 iunie 2018, pe un eşantion de 1.248 de persoane şi are o rată de eroare maximă de ±2,8%.

PAD (Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale) este o asigurare obligatorie care acoperă daunele produse locuinţelor de inundaţii, cutremure sau alunecări de teren. Potrivit Legii nr. 260/2008, în situaţia în care persoanele fizice sau juridice nu îşi asigură locuinţele aflate în proprietate, acestea nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale acoperite de poliţa PAD, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuinţelor. De asemenea, încheierea unei asigurări obligatorii este o condiţie pentru încheierea unei poliţe facultative de asigurare a locuinţelor, conform legislaţiei în vigoare.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri