Patru din cinci meseriași au scumpit tarifele. Câți bani cere un electrician sau un instalator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru din cinci meseriași au scumpit serviciile în acest an, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în construcții, renovări și hidroizolaţii și cel mai puțin instalarea de panouri solare.

Un electrician strânge un cablu într-un panou electric cu siguranțe
Patru din cinci meseriași au scumpit serviciile în acest an

Potrivit unui sondaj realizat de specialiști asupra tarifelor cerute de meseriași - arhitecți, constructori, experți în soluții energetice și furnizori de alte servicii pentru casă, tarifele au crescut cu peste 10% în acest an.

În sondaj au fost introduse în premieră și furnizorii de servicii în afaceri și alte servicii, cum ar fi servicii de curățenie, contabilitate, creare site web și servicii de pază.

Prețuri medii pentru servicii

image

Aceste rezultate indică o creștere generalizată a prețurilor în toate domeniile, arătând impactul inflației asupra costurilor serviciilor. Cu toate acestea, este de remarcat că unele servicii, cum ar fi cele de arhitectură și reparații electrice, au înregistrat o creștere moderată, în comparație cu altele, cum ar fi construcția de case și hidroizolații, unde creșterile de preț au fost semnificative”, se arată în analiză.

Aproape toți furnizorii de hidroizolații și zugravi, majoritatea executanților de renovări, precum și trei din patru constructori, arhitecți și furnizori de ferestre, și-au mărit prețurile.

Două treimi dintre meșterii care și-au mărit prețurile (în total 77,8%) au menționat ca motiv creșterea prețurilor la materii prime și materiale (68%). Jumătate dintre ei au justificat majorările de prețuri prin creșterea costurilor de electricitate și combustibil (53,5%). Aproape un sfert (23,8%) a mărit prețurile pentru că așa a făcut și concurența.

Potrivit studiului, în următoarele luni, patru din zece meșteri plănuiesc să-și mărească prețurile.

Doi din cinci meșteri vor majora prețurile în următoarele trei luni. Printre ei, cele mai multe sunt companiile de renovare și adaptare (trei din patru) și companiile de construcții de case (puțin peste jumătate).

Arhitecți

Aproape un sfert dintre arhitecți nu și-au majorat prețurile, în timp ce o treime au crescut prețurile cu mai puțin de 10%. Un sfert dintre ei au crescut prețurile cu 20-30%.

 • Prețul actual pentru un proiect de casă realizat de un arhitect: 100 lei/mp
 • Prețul de anul trecut: 90 lei/mp
 • Majorarea prețului într-un an: +11%
 • În următoarele trei luni, aproximativ jumătate dintre arhitecți nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce 36,36% intenționează o creștere cu mai puțin de 10%, iar restul cu 10-20%.

Construcție casă

Mai puțin de un sfert dintre constructori nu și-au majorat prețurile în ultimul an, iar aproape jumătate dintre ei au mărit prețurile cu mai mult de 30%. Restul constructorilor au mărit prețurile cu o rată cuprinsă între 10% și 30%.

 • Prețul actual pentru construcția unei case din cărămidă: 6.400 lei/m²
 • Prețul de anul trecut: 5.100 lei/m²
 • Majorarea prețului într-un an: +25%

În următoarele trei luni, 44,44% dintre constructori nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce un sfert intenționează o creștere cu mai mult de 20%.

Electricieni

Jumătate dintre electricieni nu și-au majorat prețurile în ultimul an, în timp ce unul din nouă a mărit prețurile cu mai puțin de 10%. Unul din șase a mărit prețurile cu 10-20% sau 20-30%, iar restul cu mai mult de 30%.

 • Prețul actual pentru reparațiile electrice: 54 lei/oră
 • Prețul de anul trecut: 49 lei/oră
 • Majorarea prețului într-un an: +10%

În următoarele trei luni, 61,11% dintre electricieni nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce 16,67% intenționează o creștere de 10-20%, și restul cu mai mult de 20%.

Ferestre termopan

Mai puțin de un sfert dintre furnizorii de ferestre termopan nu și-au majorat prețurile în ultimul an, în timp ce aproape jumătate dintre ei au mărit prețurile cu o rată cuprinsă între 10% și 30%.

 • Prețul actual pentru o fereastră PVC fixă (100 x 100): 335 lei
 • Prețul de anul trecut: 290 lei
 • Majorarea prețului într-un an: +15%

În următoarele trei luni, majoritatea furnizorilor (80,95%) nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce restul intenționează o creștere cu mai puțin de 20%.

Hidroizolații

Niciuna dintre firmele de hidroizolații nu a păstrat prețurile la nivelul de anul trecut.

Unul din zece prestatori a mărit prețurile cu mai puțin de 10%. Patru din zece au crescut prețurile cu 10-20%. Aproape o treime, sau mai precis trei din zece, au mărit prețurile cu 20%-30%. Unul din cinci a mărit prețurile cu mai mult de 30%.

 • Prețul actual pentru hidroizolația acoperișului și a teraselor (construcție nouă): 235 lei/mp
 • Prețul de anul trecut: 190 lei/mp
 • Majorarea prețului într-un an: +24%

În următoarele trei luni, opt din zece firme de hidroizolații nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce unul din zece meseriași intenționează o creștere cu mai puțin de 10%, și unul din zece cu peste 20%.

Panouri solare

Majoritatea companiilor care vând panouri fotovoltaice (72%) nu și-au majorat prețurile, în timp ce 14,5% au crescut prețurile cu mai puțin de 10%. Aproape 13,5% dintre companii au majorat prețurile cu peste 30%.

 • Prețul actual pentru un sistem solar complet (2 - 3 persoane): 7.450 lei
 • Prețul de anul trecut: 7.100 lei
 • Majorarea prețului într-un an: +5%

În următoarele trei luni, 91% dintre companiile care vând panouri solare nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce doar 9% intenționează o creștere cu mai puțin de 10%.

Renovare apartament

Aproape un sfert (21%) dintre firmele de renovare apartamente nu și-au majorat prețurile în ultimul an. Mai puțin de una din zece firme (8,33%) a mărit prețurile cu mai puțin de 10%. Puțin peste una din zece (10,67%) au crescut prețurile cu 10-20%. Un sfert dintre aceste firme au crescut prețurile cu 20-30%, în timp ce un alt sfert a mărit prețurile cu mai mult de 30%.

 • Prețul actual pentru renovarea unui apartament la cheie: 2.300 lei/mp
 • Prețul de anul trecut: 1.900 lei/mp
 • Majorarea prețului într-un an: +21%

În următoarele trei luni, aproape trei din zece (28%) firme de renovare apartamente nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, un sfert intenționează o creștere cu mai puțin de 10%, aproximativ unul din trei (33,33%) intenționează să mărească prețurile cu 10-20%, iar restul de 13,67% plănuiesc creșteri de preț de peste 20%.

Zugravi

În ultimul an, aproximativ un sfert dintre zugravi nu și-au mărit prețurile. În același timp, aproape o treime au crescut prețurile cu mai puțin de 10%, 30% dintre zugravi au mărit prețurile cu 10-20%, în timp ce aproape o cincime au mărit prețurile cu mai mult de 20%.

 • Prețul actual al zugrăvirii cu vopsea albă, două straturi: 7 lei/mp
 • Prețul de anul trecut: 6 lei/mp
 • Majorarea prețului într-un an: +16%

În ceea ce privește planurile de viitor, majoritatea zugravilor, adică 76%, nu intenționează să-și mărească prețurile în următoarele trei luni. Doar 12% dintre zugravi plănuiesc o creștere a prețurilor cu până la 10%, iar un procent similar intenționează o majorare a prețurilor de peste 20%.

Creare site web

În ultimul an, un sfert dintre creatorii de site-uri web nu și-au majorat prețurile. În paralel, unul din cinci a crescut prețurile cu mai puțin de 10%, în timp ce o treime au mărit prețurile cu 10-20%. O treime dintre aceștia au mărit prețurile cu peste 20%.

 • Prețul actual al creării unui magazin online (pachet "la cheie"): 6000 lei
 • Prețul de anul trecut: 5200 lei
 • Majorarea prețului într-un an: +15%

Privind în viitor, jumătate dintre creatorii de site-uri web nu plănuiesc să-și majoreze prețurile în următoarele trei luni. În schimb, aproape o treime plănuiește o creștere a prețurilor cu până la 10%, iar unul din cinci se pregătește să-și mărească prețurile cu mai mult de 10%.

Firme de contabilitate

Aproximativ o cincime dintre firmele de contabilitate nu și-au majorat prețurile în ultimul an, în timp ce jumătate dintre ele au mărit prețurile cu o rată cuprinsă între 10% și 20%.

 • Prețul actual pentru contabilitate pentru P.F.A.: 285 lei/lună
 • Prețul de anul trecut: 260 lei/lună
 • Majorarea prețului într-un an: +10%

În următoarele trei luni, peste jumătate dintre firme nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce restul intenționează o creștere cu un procent cuprins între 10% și 20%.

Firme de curățenie

În ultimul an, aproape una din cinci firme de curățenie nu și-au majorat prețurile. Totodată, puțin peste una din zece au crescut prețurile cu mai puțin de 10%, aproape trei din zece au mărit prețurile cu 10-20%, în timp ce aproape una din trei au majorat prețurile cu 20-30%. Mai puțin de una din zece a mărit prețurile cu mai mult de 30%.

 • Prețul actual pentru curățenie generală (apartament cu 2 camere): 420 lei/mp
 • Prețul de anul trecut: 360 lei/mp
 • Majorarea prețului într-un an: +16%

În ceea ce privește viitorul, aproape două treimi dintre firmele de curățenie nu plănuiesc să-și majoreze prețurile în următoarele trei luni. În schimb, aproximativ una din zece planifică o creștere a prețurilor cu până la 10%, iar aproape una din cinci se pregătește să-și mărească prețurile cu 10-20%. Mai puțin de una din zece se pregătește să-și mărească prețurile cu mai mult de 20%.

Firme de pază

În ultimul an, niciuna dintre firmele de pază nu a păstrat prețurile la nivelul de anul trecut. Una din zece a mărit prețurile cu mai puțin de 10%, în timp ce aproape trei din patru au mărit prețurile cu între 10-20%. Una din zece a mărit prețurile cu valori între 20% și 30%.

 • Prețul actual pentru pază umană: 22 lei/oră
 • Prețul de anul trecut: 19 lei/oră
 • Majorarea prețului într-un an: +16%

În privința viitorului, mai mult de jumătate dintre firmele de pază nu plănuiesc să-și majoreze prețurile în următoarele trei luni. În schimb, aproximativ una din patru planifică o creștere a prețurilor cu până la 10%, iar una din zece se pregătește să-și mărească prețurile cu 10-20%. Nicio firmă de pază nu plănuiește o creștere a prețurilor cu mai mult de 20%.

Necesit.ro este un portal din România pentru punerea în legătură a celor care caută servicii cu furnizorii locali. Ca parte a Grupului Informa, oferă de peste un deceniu afaceri cu clienți verificați, punând în legătură peste 300.000 de persoane din întreaga lume cu profesioniști din peste 150 de domenii diferite în fiecare an, inclusiv arhitecți, instalatori, experți în construcții, specialiști în ferestre, uși, încălzire și aer condiționat, specialiști în instalații solare, precum și contabili, dezvoltatori web, servicii de curățenie și multe altele.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite