Patronatele europene cer CE să acţioneze mai ferm în privinţa preţurilor la energie

0
0

Patronatele europene cer CE să acţioneze mai ferm în privinţa preţurilor la energie, argumentând că în SUA prețul gazelor este de 5 - 7 ori mai mic decât în Europa.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Confederaţiile patronale europene cer Comisiei Europene şi viitoarei preşedinţii suedeze să acţioneze mai ferm în privinţa preţurilor la energie, să creeze un spaţiu de respiro pentru companii din perspectiva reglementărilor şi să acţioneze către întărirea pieţei unice europene, a informat Confederaţia Patronală Concordia.

Prețul gazelor este de 5-7 ori mai mic în SUA

Concordia a participat, la finalul săptămânii trecute, la întrunirea de la Stockholm a confederaţiilor reunite în BusinessEurope, cea mai mare organizaţie patronală europeană. Reprezentanţii patronatelor au discutat cu premierul suedez, Ulf Kristersson, a cărui ţară urmează la preşedinţia Uniunii, şi cu comisarul pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, despre presiunea imensă de pe umerii companiilor europene.

"Preţurile la gaz sunt de 5-7 ori mai mari decât în Statele Unite şi cele mai multe contracte pe termen lung ajung la final în următoarele luni. În absenţa unor măsuri coerente la nivelul Uniunii situaţia companiilor se va înrăutăţi. Avem nevoie de coordonare la nivel european, nu de 27 de politici energetice naţionale, iar preţurile la energia electrică trebuie decuplate temporar de cele ale gazului. Trebuie să facem mai multe pentru aprovizionarea cu energie a Europei, inclusiv adaptări temporare ale legislaţiei sau moratorii de implementare pentru a grăbi proiecte esenţiale de investiţii, multe dintre ele esenţiale pentru tranziţia la o economie verde", susţin patronatele.

În Europa sunt 500 de milioane de consumatori casnici

Acestea au subliniat că actuala criză exacerbează în mod dramatic riscurile dezindustrializării Europei, multe dintre companii alegând să îşi relocheze parţial sau total producţia în afara Europei.

"Îmbunătăţirea gradului de ocupare a forţei de muncă necesită consolidarea bazei noastre industriale. O mai bună reglementare, reducerea poverilor puse pe companii şi analiza impactului politicilor asupra competitivităţii industriale sunt mai importante ca niciodată", semnalează patronatele.

Potrivit acestora, există în continuare prea multe bariere de reglementare într-o piaţă care pentru companiile europene este piaţa lor domestică. Această piaţă unică de 500 de milioane de consumatori este cea mai importantă sursă de competitivitate pentru companiile europene, care fără ea nu ar putea face faţă concurenţei din SUA şi China.

"În acest context, Concordia a cerut confederaţiilor europene să sprijine aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. În paralel, Uniunea Europeană trebuie să rămână deschisă comerţului internaţional, dar să insiste pe desfăşurarea acestuia în cadrul regulilor Organizaţiei Internaţionale a Comerţului fără subvenţii mascate sau discriminări ale importurilor", se mai arată în comunicat.

 Europa tinde să îşi piardă cei mai buni inovatori

Totodată, potrivit sursei citate, trebuie accelerată tranziţia digitală, iar Europa trebuie să recupereze teren în privinţa inteligenţei artificiale (AI) şi să facă mai multe pentru a construi o piaţă unică şi în materie de date. Facilitarea inovaţiei în general şi apropierea de ţările europene vecine care sunt lideri în această arie sunt esenţiale pentru viitoarea competitivitate, creştere economică şi ocupare a forţei de muncă din Europa.

"Un sistem de cercetare şi inovare eficient reprezintă baza pentru dezvoltarea economică şi socială viitoare a Europei. UE investeşte 2,3% din PIB în cercetare şi dezvoltare, comparativ cu 4% în SUA şi 2,44% în China. Mai mult, Europa tinde să îşi piardă cei mai buni inovatori, având în vedere că acele companii care dezvoltă tehnologii în Europa scalează apoi afacerea în alte regiuni ale lumii. Aceste tendinţe negative periclitează creşterea viitoare a Europei şi perspectivele de ocupare a forţei de muncă şi trebuie inversate urgent", au punctat patronatele.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 16 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale şi este partenerul de dialog social, reprezentativ la nivel naţional. Cu o contribuţie de peste 26% din în PIB-ul României şi un total de peste 364.000 de angajaţi în aproape 2.300 de firme mari şi mici, cu capital autohton şi străin, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

BusinessEurope este cea mai mare organizaţie patronală la nivel european reprezentând confederaţii patronale din 35 de ţări şi este vocea companiilor europeni, mici sau mari, pe teme ce ţin de creştere economică şi competitivitate.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri