Biriș: Creșterea prețurilor la energie ajunge la stat. Concordia: Măsurile de până acum nu ajung

0
Publicat:

Statul este principalul câştigător al creşterilor mari de preţuri la energie electrică şi gaze, în condiţiile în care 95% din creştere se duce la bugetul de stat, a afirmat, marţi, Gabriel Biriş.

Preturile energiei pun în pericol industria. 95% din scumpire se duce la stat
Preturile energiei pun în pericol industria. 95% din scumpire se duce la stat

"M-am uitat cine este principalul câştigător al creşterii preţurilor la gaz şi energie: 95% s-a dus la buget, deci bugetul este principalul beneficiar al creşterii preţurilor la gaz şi energie, iar acum au venit cu confiscarea veniturilor pe tot lanţul", a spus el.

În opinia sa, suntem într-un cerc vicios, pentru că suprataxarea împiedică investiţiile care ar urma să ducă, în final, la scăderea preţurilor.

"Sunt necesare multe reconfigurări în ceea ce priveşte Codul Fiscal. Aşa cum este acum nu funcţionează şi se vede din nivelul foarte mic al veniturilor bugetare. Principala problemă este că baza fiscală a fost spulberată de tot felul de excepţii sau privilegii şi nu mai este respectat principiul din Constituţie potrivit căruia suntem egali în faţa legii", a continuat Biriş.

El a arătat cum îşi pierde România competitivitatea în faţa altor ţări: "Dacă ne uităm la inflaţia în zona euro pe ultimele 12 luni, vedem o diferenţă de 6% faţă de România. Dacă ne uităm la curs, acesta a rămas constant, ceea ce înseamnă că leul s-a apreciat cu 6% faţă de euro doar în ultimul an, în termeni reali. Dacă ne uităm pe ultimii cinci ani, înseamnă că o să ieşim undeva la 15-20%, ceea ce înseamnă lost competitiveness pentru România, înseamnă că ne scumpim exporturile şi ne ieftinim importurile".

Concordia: Preţul energiei pune în pericol industria

Preţul energiei pune în pericol industria, măsurile de până acum sunt insuficiente, iar pentru cele viitoare nu există claritate, semnalează Confederaţia Patronală Concordia, care subliniază că multe companii au luat măsuri de reducere a consumului de energie, dar consideră că fără intervenţia statului nu vor putea trece peste această criză generată de factori externi economiei.

Conform unui comunicat al Concordia, restrângerea activităţii, riscul crescut de insolvenţă şi imposibilitatea de a mai produce sunt printre riscurile majore cu care se confruntă multe firme din România.

"Este important ca, în ciuda urgenţei, orice noi soluţii să fie discutate şi să existe o consultare reală şi transparentă cu industriile. Se discută un al patrulea cadru de ajutor în doar 12 luni, iar cu apropierea iernii economia nu îşi mai permite soluţii incomplete sau care pun presiune prea mare doar pe anumite sectoare", susţin reprezentanţii confederaţiei.

Potrivit acestora, multe dintre companiile din România îşi văd pusă în pericol buna funcţionare, iar cei care întâmpină cele mai mari dificultăţi vin din industria producătoare (mobilă, automotive, bere, sucuri etc), dar şi din alte industrii, precum transportul feroviar sau comerţ (în special comerţul cu alimente unde lanţul de frig este esenţial), aşa cum reiese şi dintr-un sondaj recent efectuat în cadrul Concordia.

Pentru foarte multe companii bugetul a fost afectat în mare măsură de creşterea costurilor cu energia şi aproape toţi au probleme cu achiziţionarea energiei (din cauza OUG 119/2022 piaţa energiei este blocată), iar aceste presiuni îi fac pe mulţi să ia în considerare scenarii care obligă la reducerea activităţii, cel puţin temporar. În următoarele 3-6 luni multe companii se vor confrunta cu acest risc al nevoii de a reduce sau stopa activitatea, menţionează sursa citată.

Aproape toate companiile au redus consumul

Pentru a atenua efectele crizei, membrii intervievaţi au luat măsuri care să îi ajute să reducă impactul preţurilor foarte mari la energie. Aproape toate companiile au luat măsuri de reducere a consumului de energie, au investit în producerea de energie şi eficienţă energetică, şi-au reorganizat activitatea internă şi pe cea cu publicul, şi-au restrâns activitatea şi, din păcate, unele firme au apelat inclusiv la şomajul tehnic. Multe companii consideră că, fără intervenţia statului, nu vor putea trece peste această criză care a fost generată de factori externi economiei, se mai menţionează în comunicat.

"Aceasta arată că, pentru unele dintre firme, scenariile lunilor viitoare sunt pline de incertitudini şi o parte dintre companii pot fi nevoie nevoite, în absenţa altor măsuri decât cele adoptate până acum, să-şi închidă facilităţi şi să concedieze angajaţi. Cu toate că investiţiile în panouri fotovoltaice sau alte soluţii alternative de producerea a energiei continuă, pentru mulţi angajatori măsurile luate la nivel de companie se dovedesc a fi insuficiente, având în vedere nivelul de expunere la preţurile şi dificultăţile de achiziţie de energie", punctează reprezentanţii Concordia.

Aceştia mai semnalează că, dincolo de problemele companiilor consumatoare de energie, persistă o serie de probleme la nivelul producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor de energie rezultate din intervenţii necoordonate şi disfuncţionalităţile pieţei în consecinţă sau întârzieri la restituirea sumelor datorate de stat.

"Am propus o serie de măsuri care să fie luate în considerare de către decidenţi, în documentul de poziţie Către o soluţie pentru criza din energie. Am venit cu propuneri atât pentru consumatori, cât şi pentru producători şi furnizori. Înţelegem urgenţa, dar solicităm o minimă consultare publică astfel încât eventuale disfuncţionalităţi ale unui nou cadru de ajutor să fie descoperite şi discutate înainte de intrarea lui în vigoare", mai spun reprezentanţii patronatelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite