Parlamentul aprobă o revizuire a politicii agricole comune a UE

0
Publicat:

Eurodeputații au dat undă verde unei revizuiri a politicii agricole comune (PAC) pentru a ușura sarcina administrativă pentru fermierii din UE.

foto utilaj pe câmp
Parlamentul aprobă o revizuire a politicii agricole comune a UE

Miercuri, Parlamentul a aprobat o revizuire a Regulamentului privind planurile strategice PAC și a Regulamentului orizontal PAC cu 425 voturi „pentru”, 130 de voturi „împotrivă” și 33 de abțineri. Deputații au adoptat proiectul de lege cu modificările tehnice propuse de Consiliu și aprobate de Comisia pentru agricultură a Parlamentului la 15 aprilie 2024, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar.

Regulamentul trebuie acum aprobat și de Consiliu. Președinția belgiană a Consiliului a informat Parlamentul că, în cazul în care eurodeputații aprobă propunerea în forma convenită de Comisia specială pentru agricultură a Consiliului, Consiliul va adopta același text.

În urma aprobării de către Consiliu, legea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra imediat în vigoare. Fermierilor li se va permite deja să aplice „condiționalitățile” de mediu revizuite pentru cererile lor de sprijin financiar din partea UE în 2024.

Revizuirea PAC modifică normele pentru trei condiționalități de mediu pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi finanțare. Aceasta oferă, de asemenea, mai multă flexibilitate țărilor UE pentru a acorda derogări de la standardele PAC dacă există probleme legate de aplicarea lor și probleme cauzate de condiții meteorologice extreme. Fermele mici cu o suprafață mai mică de zece hectare ar fi exceptate de la controale și sancțiuni dacă nu respectă anumite norme PAC”, menționează sursa citată.

Pentru a accelera adoptarea măsurilor, Parlamentul a convenit să trateze dosarul în așa-numita sa procedură de urgență.

În plus, Parlamentul European  a decis marți să nu se opună propunerii Comisiei de completare a pachetului de simplificare a PAC.

„Conform textului, statele membre vor avea o mai mare flexibilitate atunci când aplică o altă condiție PAC: cerința de a menține proporția dintre pășunile permanente și suprafața agricolă peste 5% în comparație cu 2018 (GAEC 1)”, conchide Parlamentul European.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite