CE propune modificarea obligațiilor pentru fermieri privind pârloaga, la solicitarea României

0
Publicat:

Comisia Europeană la o decizie importantă, în primul an de la implementarea Planului Strategic în Agricultură și propune modificarea obligațiilor pentru fermieri referitoare la terenurile pârloagă, a transmis ministrul Agriculturii în România, Florin Barbu, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook.

foto terenuri pârloagă

„În Consiliul AgriFish de la începutul săptămânii următoare se va lua decizia privind: Eliminarea GAEC 8 (4% pârloagă) și acordarea de bani suplimentari pentru cine lasă teren neproductiv, în baza unei ecoscheme și revizuirea  GAEC 7 (rotația culturilor) - fără controale și sancțiuni pentru fermele mai mici de 10 ha” a scris ministrul Agriculturii în postarea sa.

Aceste propuneri vin în urma unei solicitări realizate de guvernul român, cu privire la regulamentele strice în ceea ce ține de terenurile agricole lăsate în pârloagă. 

Cererea României a vizat revizuirea GAEC 7 și 8. Prin solicitarea pentru GAEC 7 se propune ca statele membre să poată excepta de la obligația de la acest standard exploatațiile care înființează culturi pentru care nu este necesară aplicarea unei rotații anuale din perspectivă agrotehnică, astfel încât statele membre să poată decide lista acestor culturi. Un exemplu ar putea fi loturile semincere sau culturile pentru care înființarea pe aceeași suprafață nu prezintă riscuri fitosanitare sau de agro-chimice.

Iar solicitarea pentru modificarea GAEC 8 prevede introducerea unei prevederi suplimentare care va da posibilitatea statelor membre ce dețin suprafețele de minim 4% cu elemente neproductive sau terenuri pârloaga la nivel național, să fie exceptate de la aplicarea GAEC 8 la nivel de fermă. În această manieră se asigură implicit atingerea obiectivului propus la nivel european prin acest standard GAEC de menținere a elementelor și zonelor neproductive în scopul îmbunătățirii biodiversității agricole, se arată într-un comunicat de presă remis la finele lunii februarie de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Este o reușită a țării noastre pe plan internațional deoarece încă din luna iulie am început demersurile pentru eliminarea acestor restricții, așa cum ne-au solicitat fermierii! Iată că împreună scriem istorie! Așa cum am spus de fiecare dată, dialogul, ideile și efortul comun pot schimba și dezvolta agricultura românească”, a mai transmis Barbu în postarea sa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite