OUG pentru acordarea unui ajutor de stat de 70,5 milioane lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului

0
Publicat:

Guvernul se va reuni într-o ședință extrordinară de la ora 17.00 pentru acordarea unui ajutor de stat de 70,5 milioane lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului, pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă din cadrul mai multor exploatări miniere.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos

Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea suplimentării bugetului Ministerului Energiei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la Capitolul 81.01 ” Combustibili și Energie”, Titlul 55 ”Alte transferuri”, articolul 55.01.46 „Transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat”, cu suma de 70.502 mii lei (n.r. - 70,5 milioane lei) în vederea acoperirii unor cheltuieli de operare a unor active funcționale din domeniul public și domeniul privat al statului dobândite în condițiile stabilite prin Ordonanţa de urgenţă nr. 60/2019 privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligaţii fiscale şi bugetare, precum şi unele măsuri referitoare la obligaţiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare şi împrumuturilor contractate de statul român de la instituţii de credit şi subîmprumutate operatorilor economici,  aprobată cu modificări prin Legea nr. 222/2019, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului pregătit de Guvern.

Guvernul transmite că finanțarea sub forma de grant se acordă pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă din cadrul exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan.

„Obiectivele finanțării sunt următoarele:

a) eliminarea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă, ţinând cont de funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului electroenergetic naţional;

b) scoaterea treptată din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de huilă;

c) închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă, pentru carierele şi minele ce urmează să fie incluse în programul de închidere”, potrivit notei de fundamentare.

Caracter urgent

De asemenea, este prioritară sprijinirea viitorilor salariați ai CE Valea Jiului, care și-au desfășurat activitatea în cadrul celor cinci sucursale ale complexului, care își vor pierde locul de muncă în contextul insolvenței CE Hunedoara, fiind disponibilizați începând cu luna septembrie și octombrie 2023.

„Astfel, aplicarea unor măsuri de securizare a zonei și de suport pentru viitorii salariați ai CE Valea Jiului are caracter urgent, implementarea acestora neputând fi amânată”, arată Guvernul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite